Kis polgári pártszakadás: mozgalomba tömörült az MPP belső ellenzéke, Mezeiék csak legyintenek

Biró Zsolték az Erdélyi Polgári Mozgalom zászlaja alatt terelnék össze mindazokat, akik eltávolodtak az erdélyi magyar politikai szervezetektől. De előbb rendet raknának a pártban.

Hirdetés

Naná, hogy folytatódik a Magyar Polgári Párton (MPP) belüli adok-kapok, csak most picit változott a leány fekvése: a tavaly novemberben elnökké választott Mezei János ellenzéke

egy kórusba tömörülve, új zászló alatt hirdeti az alakulaton belüli nagytakarítást.

Ahhoz képest, hogy az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való együttműködés bejelentésekor Mezei azt mondta, rendezték a párton belüli konfliktusokat, a pártból nemrég kizárt ex-elnök, Biró Zsolt által vezetett belső ellenzék kedden

bejelentette az Erdélyi Polgári Mozgalom megalakítását, amely szeretné helyreállítani a törvényességet az MPP-ben,

és újjáépítené a szervezetet, bármit is jelentsen ez. A kezdeményezők közt van egyébként Mezei másik fontos ellendrukkere, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő is.

Bár állítólag a mozgalom nem kíván párttá alakulni – ezt Biró állítja a Székelyhon szerint –, az új logót is bemutató, önálló Facebook-oldalukon azt hirdetik: a mozgalom „új lehetőséget kínál a közéletben való részvételre azoknak, akik részben vagy teljes mértékben csalódtak az eddig létező érdekképviseletek munkájában, eredményeiben”. Ugye, milyen ismerősen cseng?

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Mezei János MPP-elnök üdvözli, hogy

„végre színt vallottak azok az emberek, akik az elmúlt időszakban a szervezet bomlasztására tettek kísérletet”.

Hirdetés

Szerinte az Erdélyi Polgári Mozgalom néven létrehozott tömörülés tagjai – annak ellenére, hogy állításuk szerint támogatják az összefogást az EMNP-vel – tulajdonképpen ellenlábasai az együttműködésnek, mivel

„a fúzió révén egyesek elesnek majd jelenlegi politikai pozíciójuktól, és ezt képtelenek elfogadni, így hát bojkottálni próbálják a törekvésünket”.

Sorbán Attila Örs, az MPP ügyvezető elnöke pedig arra mutat rá, hogy az Erdélyi Polgári Mozgalom tagjait bemutató fényképen mindössze nyolc személy látható, csupán néhányan azok közül, akik nemrégiben nyilvánosan kérték Mezei János pártelnök lemondását, ami szerinte a belső ellenzék kifulladását példázza.  Sorbán Facebook-bejegyzését is érdemes elolvasni a mozgalom megalakulásáról:

Hirdetés