Most még élvezzük ki a rég várt lazításokat, de ha nem oltatják be elegen magukat, jön a vészfék!

Florin Cîţu miniszterelnök figyelmeztette a polgárokat, hogy a teljes szabadsághoz az oltási célkitűzésnek is teljesülnie kell.

Hirdetés

Vélhetően egy ország várja tűkön ülve, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott korlátozások csütörtökön bejelentett enyhítése nyomán szombaton teátrális mozdulattal tépje le az arcáról az utcán a szájmaszkot, és látványos ívben dobja a legközelebbi kukába.

Hogy aztán a kijárási tilalom eltörlése nyomán akár vasárnap hajnalig is ünnepelhesse a lazításokat egy vendéglátóipari egységben néhány pohár mentes vízzel.

Ez azonban természetesen még csak egy apró lépés a normalitás felé, és Florin Cîţu miniszterelnök figyelmeztetett: ahhoz, hogy tényleg visszatérhessen a normalitás, teljesülniük kell a további lazítások feltételét jelentő oltási terveknek.

Magyarul: még jobban föl kell pörögnie az oltási kampánynak, és

aki még nem oltatta be magát, annak is jelentkeznie kell az oltásra.

Klaus Iohannis államfő szerint a cél június elsejéig öt-, július elsejéig hat-, augusztus elsejéig pedig hétmillió beoltott.

A miniszterelnök nem kertelt: elmondta, hogy ha ezt nem sikerül elérni, akkor annyi a további lazításoknak.

Hirdetés

Úgy fogalmazott: ha az oltási kampány nem működik megfelelően, akkor jön a „kézifék”.

Vagyis ha túl sokan várnak még ki az oltás felvételével, akkor beleragadunk a permanens megszorításokba.

Hiszen

ha nem oltatják be elegen magukat, akkor előbb-utóbb ismét terjedni kezd a járvány.

Mi meg nézhetjük, hogy azokban az országokban, ahol sokan beoltatták magukat, és kialakulóban a közösségi immunitás, egyre lazább az élet – mint például az Egyesült Államokban, ahol éppen most jelentették be, hogy azoknak, akik mindkét vakcinát megkapták, már beltéren sem kötelező maszkot viselniük, és a távolságtartási szabályok sem vonatkoznak rájuk.

Hirdetés