Bonthatjuk a pezsgőt: megszabadulunk a kültéri maszkviseléstől, szabad az éjszakai csavargás

A régóta várt lazítások május 15-től, azaz szombattól lépnek érvénybe.

Hirdetés

Május 15-től egy lépéssel közelebb kerülünk a járvány előtti éltünkhöz Romániában: szombattól nem lesz kötelező maszkot viselni kültéren, éjszaka is szabadon járkálhatunk az utcákon, és a boltok is nyitva maradhatnak 22 óra után is.

Klaus Iohannis csütörtök délután néhány fontos, a mindennapjainkat megkeserítő korlátozás szakaszos feloldását jelentette be:

  • május 15-től nem lesz kötelező a maszkviselés kültéren, kivételt képeznek a piacok, a vásárok és a buszmegállók;
  • nem kell 22 órára hazaérni, éjszaka is nyitva maradhatnak a kereskedelmi egységek;
  • a sporteseményeken a rendelkezésre álló ülőhelyek 25 százalékát lehet elfoglalni;
  • június 1-től kültéren 70, beltérben 50 személy részvételével újból lehet esküvőket, keresztelőket, családi ünnepségeket szervezni (a létszámkorlátozás nem érvényes akkor, ha minden résztvevő be van oltva);
  • a családi eseményekre vonatkozó létszámkorlát július 1-től, majd augusztus 1-től ismét változhat, ha kedvezőek lesznek a járványmutatók;
  • június 1-től a fitnesztermek is korlátlanul fogadhatnak vendégeket, ha azok igazolni tudják védettségüket.

Klaus Iohannis a diákoknak is hozott egy jó hírt: valószínűleg a tanév vége már az iskolában éri az összes tanulót. Addig is érvényben marad a két forgatókönyv az oktatásban.

A még érvényben lévő korlátozásokat fokozatosan oldják fel, annak függvényében, hogy milyen fordulatokat vesz a járvány és hogyan halad az oltáskampány. A cél továbbra is az, hogy június 1-ig ötmillió, július 1-ig hatmillió, augusztus 1-ig hétmillió beoltott állampolgár legyen.

Rajtunk is múlik, hogy ezek az ambíciózus célok teljesülnek-e. Addig is lehet örülni, hogy a járvány romániai megjelenésének 444. napjától kezdve – lassan, de biztosan – visszakapjuk normális életünket.

Hirdetés