Mintha nem lenne elég baj enélkül is: elfogyott az egyik fontos Covid-gyógyszer

És mit javasol a gyógyszerhiánnyal küzdő, túlterhelt kórházaknak az egészségügyi minisztérium? Kérjenek kölcsön más kórházaktól.

Hirdetés

Az előző járványhullámok sem voltak túl könnyűek, de ez a harmadik megmutatta, hogy mindig lehet rosszabb is. A túlterhelt Covid-kórházakra így is elég nagy nyomás nehezedik, ezt most még az is tetézi, hogy

az egészségügyi minisztérium kifogyott az egyik fontos koronavírus elleni gyógyszerből, a tocilizumab hatóanyagú Actemrából.

A kórházak nincsenek arra felhatalmazva, hogy a szabad piacról szerezzék be az Actemrát és a Remdesivirt, melyek hatékonynak bizonyultak a koronavírus okozta tüdőgyulladás gyógyításában, ugyanis ezek megvásárolása és elosztása az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. A tárca arról értesítette az első frontvonalban lévő kórházakat, hogy bár márciusban rendeltek a Roche gyógyszervállalattól egy újabb adag Actemrát, az aktuális gyógyszerigény kielégítésére az a mennyiség nem elegendő.

Sajátos megoldást javasoltak a problémára:

elküldték a kórházaknak a listát, hogy milyen intézmények kaptak az elmúlt héten a gyógyszerből, és azt kérik, hogy rendezzék le egymás között a csereberét, még akkor is, ha a gyógyszerhiánnyal küzdő kórház más megyében található.

Az értesítésből kiderül, nem egyedülálló az eset: a minisztérium arra panaszkodott, hogy

egyes kórházak nem hajlandóak együttműködni,

Hirdetés

amikor gyógyszerhiány lép fel. Erre is van megoldás: a gyógyszerhiánnyal küzdő intézetek jelentsék a minisztériumnak, amennyiben falakba ütköznek egy gyógyszerbötlettel rendelkező kórháznál.

A minisztérium továbbra is tárgyal a gyógyszervállalattal az újabb adagok leszállításáról, de a legújabb klinikai kutatások megkérdőjelezték a gyógyszer hatékonyságát a súlyos betegeknél, ezért csökkentették a gyártást.

Hirdetés