Minisztériumi ellenőrök néznek az illetékesek körmére az alacsony átoltottságú iskolákban

Az oktatási minisztérium szeretné kideríteni, min múlik, hogy egyes helyeken nem oltatta be magát kellő számú pedagógus.

Hirdetés

Ha már a jelenléti oktatás hétfői újrakezdését az iskolák személyzetének átoltottságához kötötték – mint ismert, ahol a pedagógusok és a kisegítő személyzet legalább 60 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást, ott a diákok visszatérhetnek az iskolapadokba –, az oktatási tárca a végére akar járni, mi az oka, hogy egyes intézményekben akár 100 százalékos is lehet az átoltottság, míg mások a sor végén kullognak.

Emiatt pedig a diákoknak online oktatásban kell tanulniuk.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter vasárnap este elmondta, személyesen gratulált egy bukaresti óvoda igazgatónőjének, miután az ott dolgozók mindegyike oltott, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy

azokban az oktatási intézményekben van gond, ahol maga az igazgató oltásellenes,

hiszen ezekben lehet alacsony átoltottsági számokra számítani.

Márpedig nem normális, hogy valaki pedagógus, akinek jó példával kellene szolgálnia a diákok számára, de nem fogja fel az oltás jelentőségét és szükségességét – figyelmeztetett a miniszter.

Ezért aztán hétfőtől a minisztérium ellenőrző testülete kirajzik az ország iskoláiba és óvodáiba, hogy kiderítse, miért alacsony egyes helyeken az átoltottság.

Hirdetés

Cîmpeanu elmondta, megháromszorozták az ellenőrzést végző csapatok számát, ezek pedig az egészségügyi szabályok betartása mellett azt is megvizsgálják majd, mi az oka annak, hogy egyes helyeken szégyenletes, legfeljebb 12 százalékos az átoltottság.

Az pedig kiemelten súlyos, hogy

vannak olyan egészségügyi szakközépiskolák, ahol a dolgozóknak csupán valamivel több mint 30 százaléka beoltott.

A miniszter azt is elárulta, hogy ha azt a korábbi szabályt alkalmazták volna, miszerint csak a 6 ezrelék alatti fertőzöttségű településeken indul újra a jelenléti oktatás, csak az iskolák 7 százalékában térhettek volna vissza a diákok az iskolapadokba, míg azzal, hogy az iskolai személyzet átoltottságától tették függővé, az iskolák több mint 67 százaléka újra nyithat.

Ráadásul Cîmpeanu szerint ez utóbbi változat mellett szól az is, hogy a diákok körében is egyre nagyobb az átoltottság, már sikerült meghaladni a 30 százalékot.

Hirdetés