Mini-tengeralattjárót és drónokat is gyárthat hamarosan Románia

De a fegyvergyártás egyéb területein is aktívabb lenne az ország.

Hirdetés

Úgy tűnik, a szomszédban dúló háború a fegyverkezés irányába tereli a politikusok figyelmét. Vasile Dîncu védelmi minisztert például arról kérdezték kedden, hogy nem terveznek-e Romániában új fegyvergyártó üzemeket megnyitni, mire a miniszter rávágta, hogy dehogynem.

Két-három éven belül például Mini-tengeralattjárót és drónokat is fognak gyártani az országban, de a páncélos katonai járművek fegyverzetével kapcsolatos gyártósorok is elindulhatnak. Igazából az is elképzelhető hogy már hamarabb is beindulnak ezek a projektek, ha minden jól megy, partnerként pedig Németország, Olaszország, az Egyesült Államok és Izrael merült fel.

Arról például már korábban írtunk, hogy tárgyalások folynak Izraellel, hogy az ő terveik alapján nálunk is lehessen majd katonai drónokat gyártani. Először a Hermes 450 felderítő drón hazai gyártásáról volt szó, majd az elsősorban a szárazföldi erők támogatására szolgáló IAI Tactical Heron elnevezésű pilóta nélküli gépről, amelyet egyébként Erdélyben fognak gyártani, és erről már a szerződést is aláírták a felek.

Dîncu emlékeztetett, hogy növelni fogják a honvédelmi tárca költségeit, hogy fejleszteni lehessen a katonai felszerelést 2040-ig. A projekt fontosabb állomásai 2026-ban, 2032-ben és 2040-ben lesznek. Mindenesetre a miniszter szerint az a cél, hogy ne mindent külföldről vásároljunk, hanem minél több fegyvert tudjunk legyártani saját magunknak.

Hirdetés