Mindjárt darabokra hullnak a romániai vasutak? Akkor tegyünk rájuk hidrogénmeghajtású vonatokat!

„Merj nagyot álmodni!” – hallotta az ismert coach-mantrát a közlekedési miniszter, és be is csapta a Micimackós kispárnát a feje alá...

Hirdetés

Cătălin Drulă közlekedési miniszter bejelentette, hogy Románia szeretne hidrogénmeghajtású vonatokat tesztelni.

A technológia még annyira gyerekcipőben jár, hogy még a legfejlettebb országokban is csak néhány éve kezdték el tesztelni. Többek között Hollandiában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban próbálták ki az újfajta vonatokat, minden esetben az Alstom nevű francia vállalat szerelvényeit (képünkön), amelyekben a német Akasol akkumulátor-rendszereit építették be.

Drulă azt állítja, már elkezdtek tárgyalni a gyártókkal, a projektet ráadásul – környezetkímélő új energiáról lévén szó – EU-s forrásokból lehetne finanszírozni, és a szén-dioxid-kibocsátásunkon is sokat javítana. A hidrogén üzemanyagcellák működéséhez szükséges villamosenergiát ugyanis az elképzelések szerint megújuló energiaforrásokból, például szélenergiából kellene biztosítani, a technológia karbonkibocsátása pedig gyakorlatilag zéró.

Románia tehát az ellentmondások országa: lassan teljesen szétesnek az évtizedek óta rohadó vasútjaink, a Román Államvasutak (CFR) hatalmas veszteségekkel működik, ehhez képest a legújabb, csak 2018 óta tesztfázisban lévő technológiával akarjuk megdobni a hazai vasúti közlekedést.

Cătălin Drulă nemrégiben még arról beszélt, hogy ne is álmodjon senki arról, hogy 2030 előtt TGV-típusó gyorsvasutakon fogunk furikázni, örüljünk, ha addig annyira sikerül rendbe szedni a pályákat, hogy a Temesvár–Bukarest távot nem 10, hanem mondjuk 6,5 óra alatt tegyék meg a hazai járatok.

„Szerencsére” a hidrogénmeghajtású vonatok – bár környezetkímélők és roppant csendesek –, nagyon új technológiáról lévén szó, nem is képesek egyelőre 140 kilométer/óránál gyorsabban közlekedni. A hazai pályák többségén ennek a fele is túl sok lenne.

Hirdetés

Drulă egyébként egy viccet is beépített a projekt felkonferálásába: az oltyán és a zsiráf esetét. Íz egyébként ugyanaz, mint a székely bácsi és a zsiráf esete. Elmegy az oltyán (székely bácsi) az állatkertbe, csodálkozva meglátja a zsiráfot, majd dobbant egyet a lábával, és így szól: „Mármedig ilyen állat nincs!”

Drulă szerint egyelőre így vagyunk mi is a hidrogénvonatokkal: amíg nem láttuk, nem próbáltuk ki, addig nem hisszük el, hogy ez egy működőképes technológia.

Nos, nagyon szeretnénk már látni azt a zsiráfot. Csak nehogy varacskosdisznó legyen belőle…

Hirdetés