Milyen hippokratészi eskü? Egy kórház teljes intenzív osztálya lelépett, hátrahagyva a betegeket

Egyetlen ápoló maradt az osztályon. Az ok a félelem a koronavírustól.

Hirdetés

A Hunyad megyei Szászváros (Orăştie) kórházának intenzív osztálya gyakorlatilag megszűnt, miután az osztály egyetlen orvosa, öt ápoló és öt asszisztens egyszerre mondott fel, majd le is léptek sorsukra hagyva a betegeket.

Az osztályon egyetlen asszisztens maradt.

Grațiela Achim, a kórház igazgatója elmondta: teljesen elképedt a történteken. Egy orvosnővel ugyan már egyeztetnek, úgy néz ki fel is veszik, de ő csak húsvét után tud kezdeni náluk, az intenzív osztály addig biztosan nem működik.

A távozó személyzet azzal indokolta a döntést, hogy félnek az új koronavírustól.

Hirdetés

Az igazgató ugyanakkor Vasilică Potecă, Hunyad megye prefektusa szerint cáfolta, hogy a védőfelszerelés hiánya miatt távozott volna a személyzet, szerinte van mindenük, ami szükséges lehet.

A kórházba ráadásul eddig egyetlen Covid-19-ben szenvedő beteget sem utaltak be.

Az egészségügyi alkalmazottakon jelenleg hatalmas a nyomás a világjárvány miatt. Már három hazai kórház van karantén alatt a vírus miatt (egy bukaresti, egy suceavai és egy dévai), az Argeș megyei Mioveni kórházában pedig minden orvos felmondott a szükséges védőfelszerelés hiányára hivatkozva, miután megtudták, hogy koronás betegeket is kell majd kezelniük.

Hirdetés