Milyen bűnökre mondta ki Klaus Ionopotchivanoc Iohannis a zéró tolerancia átkát?

Utánanéztünk. És arra jutottunk, hogy ha az üres beszédre valaki kimondaná az átkot, akkor Ionopot úr az elsők közt mehetne a kukába.

Hirdetés

Épp a minap robbant a minisztériumi bomba: saját megfogalmazása szerint önszántából lemondott Sorin Câmpeanu közoktatási miniszter. Pedig nem is azért mondott le, mert sok dolga akadt a háztáji gazdaságában. Hanem azért, mert hatalmas plágiumbotrányba keveredett. Tetszik érteni: a haza fő oktatási ügyintézője… nagy valószínűséggel lopott. Micsoda példakép!

Na, erre rögtön előbújt Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök a Cotroceni-palotából és kimondta a zéró tolerancia politikusi átkát a plágiumra. Khm, ugye, tudjuk, hogy a mioritikus haza jelenlegi miniszterelnökének (úgy hívják az illetőt, hogy Nicolae Ciucă) feje fölött is ott lebeg a plágium Damoklész-kardja.

Picit belekotortunk a múltba és utánanéztünk, milyen bűnökre mondta ki Ionopot úr az átkot mandátumai alatt. Tessék:

1. Korrupció

A 2019-es népszavazás előtt az álkisebbségi államelnök zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen. Hogy miért csak 2019-ben? A Jóisten tudja. A népszavazás lezajlott, az idő eltelt és Románia továbbra is Európa egyik legkorruptabb állama. Siker? Hát, ahogy vesszük.

2. Antiszociális cselekmények

2016 nyarán Ionopot úr részt vett egy rendőrakadémiai ballagáson. És ha részt vett, beszélt is. És bizony, kimondta a zéró tolerancia átkát mindenféle antiszociális cselekményre. Feltehetően embertársaink meggyilkolására, elrablására, megerőszakolására, kirablására, megvesztegetésére, zsarolására és egyéb hasonló bűntettekre gondolt.

Hirdetés

Nos, ha megnézzük a sajtót, a hírek oroszlánrésze ma is éppen ilyen bűntettek sokaságáról szól. Siker? Hát, ahogy vesszük.

3. Terrorizmus

2015-ben, az Iszlám Állam által elkövetett atrocitások idején Ionopot úr egy Facebook-üzenetben mondta ki az átkot a terrorizmusra. Ezúttal nem kellett nagy kockázatot vállalnia, hiszen a globális terrorizmus elleni küzdelem nagypályáján Románia ki se látszik a fűből, ami pedig a hazai pályát illeti, a két székely „terrorista” mondvacsinált leleplezésén kívül nemigen tudott semmit felmutatni, mivel errefelé (még) nem szokás a terrorizmus, hála Istennek.

Mindent összevetve: siker? Hát, ahogy vesszük.

A biztonság kedvéért mi is meghirdetnénk a zéró toleranciát egy főbenjáró politikai bűn ellen, ha nagy hatalmú vezérek lennénk. Ez a bűn az üres beszéd. És ha megtehetnénk, akkor biztos, hogy Klaus Ionopotchivanoc Iohannis az elsők között mondana le a funkciójáról és menne a politikukába.

Hirdetés