Míg a kistermelők az utcán fagyoskodnak, a kormány és a PSD tovább veszekszik a zárt piacok megnyitásán

A létesítményeket újranyitó jogszabályról Iohannis semmit nem tud, ezért a PSD-elnök lehazugozta az államfőt. Aztán jött Orban, és előállt egy új verzióval.

Hirdetés

Folytatódott ma a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt közti összecsapás a zárt térben működő piacok megnyitása körül.

Mint ismeretes, egy kormányrendelet értelmében járványvédelmi okokból november 9-én lakat került a zárt térben működő piacokra, a Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban úgy érezte, kiváló alkalom lenne most beleköpni a liberális levesbe, és november 12-én sikerült átvernie a parlamenten egy módosítást, amely szerint az említett létesítmények mégis nyitva maradhatnak vészhelyzetben (a járványvédelmi előírások betartásával).

Már november 30-at írunk, az említett jogszabályt azonban még mindig nem írta alá az államfő. Klaus Iohannist amúgy ma meg is kérdezték, mit tud a dologról, erre azt válaszolta, hogy nem jutott el az íróasztaláig az említett törvénymódosítás.

Erre ugrott is Marcel Ciolacu PSD-elnök, és jól lehazugozta Iohannist, a törvényt ugyanis már szinte húsz napja elküldték kihirdetésre, majd a Facebook-oldalára bemásolta a képviselőház honlapjáról egy hivatkozást, amely szerint a törvényt már november 12-én (!) elküldték az államfőnek kihirdetésre.

Hirdetés

Ekkor már Ludovic Orban is úgy érezte, meg kell szólalnia a témában, és gyorsan megvédte a főnökét: a miniszterelnök szerint a zárt terű piacok megnyitására vonatkozó jogszabályt megtámadták az alkotmánybíróságon, mivel „egy törvénnyel nem írható felül egy kormányhatározat, amely a vészhelyzetről szól”.

Orban úgy emlékszik, hogy már pénteken aláírta az alkotmánybíráknak továbbított dokumentumot. A lényeg pedig az, hogy a szabadba száműzött kistermelők tovább fagyoskodhatnak a piacok melletti járdákon, vagy a parkolókban, ha még bírják.

Hirdetés