Tovább működhetnek a zárt piacok is, módosult a parlamentben a szigorítós kormányrendelet

Zavar támadt a kormányzati erőben: a PSD beleköpött az Orban-kabinet levesébe.

Hirdetés

Pontosabban az a törvény módosult, amellyel a parlament elfogadja a múlt hét csütörtökén elfogadott kormányrendeletet. Ennek egyik szigorító rendelkezése az, hogy hétfőtől lakatot kell tenni a zárt térben működő piacokra. (Eredetileg minden piacot bezártak volna, utólag finomították a rendelkezést, a szabadban működő piacok és vásárok továbbra is működhetnek.)

Ez az előírás hatalmas felzúdulást keltett nem csak a vásárlóközönség, hanem a termelők körében is. Előbbiek a hozzáférhető termékek körének szűkülését kifogásolták, mondván, hogy a piacok bezárásával csak a szupermarketekben elérhető, gyakran megkérdőjelezhető minőségű, jelentős arányban importált mezőgazdasági termékekhez lehet hozzájutni, utóbbiak a megélhetésük ellehetetlenítése miatt. Az elmúlt napokban többször is elhangzott az az ellenvetés, hogy ha a plázák és szupermarketek nyitva tarthatnak, akkor a piacok miért ne működhetnének tovább.

A képviselőház kedden tárgyalta döntő kamaraként a kormányrendelet elfogadásáról szóló törvényt, a PSD-nek pedig sikerült átvernie egy módosítást, amely kimondja, hogy veszélyhelyzetben a zárt térben működő piacok is folytathatják a működésüket, a járványhelyzetben szükséges egészségbiztonsági előírások (távolságtartás, higiénia) alkalmazásával.

A tervezet most ebben a változatban megy a Cotroceni-palotába, elnöki kihirdetésre. Az államfő megteheti, hogy egyszer visszaküldi a szöveget a parlamentnek, viszont ha a törvényhozás ismét a jelenlegi formájában szavazza meg, Klaus Iohannisnak nincs más lehetősége, mint kihirdetni a jogszabályt, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után érvénybe lép.

A módosítást 173 igen és egyetlen ellenszavazattal, 93 tartózkodással fogadta el a képviselőház.

Hirdetés