Micsoda karrier: drogbulik szervezésére adta a fejét a belügyi hírszerzés korábbi vezetője

Lehet, hogy jobban fizet, mint a kemény hírszerzői munka.

Hirdetés

Nem akármilyen pályafutást választott magának Gelu Oltean, a bukaresti belügyminisztérium hírszerzésének (DGPI, korábban DIPI) korábbi vezetője: néhány társával együtt drogbulikat szervezett egy, a dél-romániai Dâmboviţa megyében található házban.

Minderről természetesen nem a cége által megrendelt tévés-, rádiós vagy egyéb reklámokból értesülhetett a nagyérdemű, hanem a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) közleményéből, az intézmény Brassó megyei ügyészei ugyanis most azzal tettek pontot a nyomozás végére, hogy őrizetbe vették Olteant és két társát.

Az ügyészség közlése szerint Olteanákat még szombaton vették őrizetbe veszélyes kábítószer csempészése miatt, a Brassó megyei törvényszék pedig vasárnap már döntött i a 30 napos előzetes letartóztatásba helyezésükről.

Az ügy másik érintettje Oltean élettársa, Vanessa Youness, valamint egy Thomas Lishman nevű brit állampolgár.

Az ügyészség szerint egy Bukaresthez közeli wellnessklinikával álltak kapcsolatban, ahol a pácienseknek kábítószert biztosítottak.

A szóban forgó szer a dimetiltriptamin, amely az egyik legdurvább drogok egyike, intenzív hallucinogén, amit a brazíliai őserdőkben élő törzsek sámánjai is használnak.

Hirdetés

Az ügyészek szerint a „sámánista szertartásokon” részt vevő személyektől fejenként 500 eurós beugrót kértek – ami nem kis összeg, pláne úgy, hogy egy összejövetelen akár negyvenen is lehettek.

Dózistól és beviteli módszertől függően a szer által biztosított élmények lehetnek rövid, enyhe tripek, vagy nagyon erős élmények; ezeket gyakran a valóságtól való teljes elszakadással, illetve leírhatatlan spirituális/idegen lényekkel és világokkal való találkozásként mesélik el.

Nos, nagyjából meggyőződésünk, hogy hamarosan Gelu Oltean – aki 2014-ig állt a belügyminisztérium hírszerzése élén – hamarosan szintén nehezen leírható új világgal ismerkedhet meg,

És még dimetiltriptamint sem kell bevennie hozzá.

Hirdetés