Mi újság a járványfronton ezen a szép napsütéses szombaton?

Továbbra is biztatóak a számok: egyre több ágy szabadul fel a kórházakban, az aktív esetek száma is csökken.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában már csak 179 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Romániában, ami átlagosnak számít, és illeszkedik az elmúlt hét, többnyire csökkenést mutató tendenciájába. A tesztelés is az átlagos ütemben zajlott: több mint 32 ezer mintavétel történt, ebből 21 380 RT-PCR teszt és 10 804 gyorsteszt volt. Az új igazolt esetek mellett 63 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport legfrissebb tájékoztatása szerint már csak 1691-en szorulnak kórházi kezelésre, az intenzív terápián pedig 329 fertőzött fekszik.

A szombati statisztikában megjelent halottak száma (113) magasnak tűnhet első ránézésre, viszont fontos tudni, hogy ebből 78-an nem az elmúlt 24 órában, hanem korábban hunytak el. A Közegészségügyi Igazgatóság folyamatosan frissíti az elhunytak nyilvántartását, miután korábban keveredés volt a számokkal.

A lakosságarányos fertőzési ráta minden megyében alacsony, az országos átlag 0,22 ezrelék. Péntek óta a legtöbb esetet Bukarestben regisztrálták (28), majd Prahova megye (13) következik.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) közben ismét frissítette a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját, Magyarország továbbra is zöld besorolást kapott. Mindössze annyi változott a legutóbbi listához képest, hogy Nagy-Britannia átkerült a sárga zónából a pirosba, míg Hollandia, Svédország és Lettország a pirosból a sárgába, Törökország, Ciprus, Svájc és Horvátország a sárgából a zöldbe.

Hirdetés