Megtörténhet, hogy hamarosan csak védettségi igazolással mehetünk vásárolni

Ha nem akarjuk leállítani a gazdaságot, akkor ez egy lehetséges megoldás lehet – mondja a kormányfő.

Hirdetés

Nincs könnyű helyzetben a román kormány, mert úgy kellene megfékezni a minden eddiginél durvább negyedik járványhullámot, és oltásra bírni az embereket, hogy közben ne álljon le a gazdaság. A tavalyi korlátozásokat már lehetetlen újra általánosan bevezetni, hiszen az nem lenne fair az oltottakkal szemben, meg hát a gazdaságot sem lehetne azzal megmenteni. Nem maradt tehát túl sok opció.

Jól tudja ezt a bizalmatlansági indítványba belebukott Florin Cîțu kormányfő, akinek nincs már túl sok oka félteni a népszerűségét, így drasztikus intézkedést lebegtetett be az oltatlanokkal szemben. A csütörtöki kormányülés után arról beszélt a sajtónak, hogy a gazdaság nyitva tartása érdekében megfontolják a zöldigazolvány bevezetését az összes gazdasági tevékenységben,

az is elképzelhető, hogy a vásárláshoz is igazolásra lesz szükség.

Az Országos Közegészségügyi Igazgatóság kérte Bukarest karantén alá vonását, miután a lakosságarányos fertőzési ráta példátlanul magas, már 15,42 ezrelékes. Bukarest és Ilfov megye vesztegzár alá helyezése azonban egyelőre nem opció, mivel ez a tavaly sem vált be, mondja a kormányfő. Az sem merült még fel, hogy hétvégenként csökkentsék a nyitvatartási idő. Az egészségügyi minisztériummal közösen keresnek más alternatívákat, az egyik ilyen lehet a zöldigazolás kötelezővé tétele az összes olyan gazdasági tevékenységhez, mely során emberek érintkeznek.

Minél hamarabb bevezetné az intézkedést a bevásárlóközpontok esetében, ugyanakkor úgy látja, hogy ez nem jelentene korlátozást, sokkal inkább járványügyi szűrést.

„Ha beoltod magad, ha átestél a betegségen vagy ha tesztelve vagy – ez a három egyszerű opció létezik. Tudni érdemes, hogy saját pénzen kell tesztelned magad akkor is, ha kórházba akarsz menni” – magyarázta Florin Cîțu.

Hirdetés

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi kormánynak már nincs meg a hatalma az intézkedés bevezetéséhez,

csak a parlament hozhat ilyen döntést.

A parlament elé kerül az oltatlan egészségügyi dolgozók teszteléséről szóló törvénytervezet is, mely kötelezővé tenné számukra a saját zsebből kifizetett rendszeres tesztelést. A tervezetet Florin Cîțu mellett a kormány más tagjai, többek között Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, valamint Cseke Attila és Lucian Bode miniszter is aláírta, és még csütörtökön benyújtják a parlamentbe.

Hirdetés