Illusztráció | Fotó: Mediafax

Megtiltják a külsősök foglalkoztatását a német vágóhidakon – több ezer román munkás helyzete lett bizonytalan

A koronajárvány felhívta a figyelmet egy lappangó problémára.

Hirdetés

Bő egy hónap múlva alaposan megváltozik annak a több ezer román vendégmunkásnak (is) a helyzete, akik a német húsfeldogozókban tevékenykednek – remélhetőleg jó irányba. Január elsejétől megtiltják a német vágóhidaknak, hogy alvállalkozói szerződésekkel foglalkoztassanak külföldi munkásokat, ami eddig nagyon is jellemző volt az ágazatra.

Ezekben az intézményekben zömében kelet-európai melósok (akik között rengeteg a román és a lengyel) dolgoznak, ám mivel hivatalosan nem a németországi cégeknél vannak alkalmazva, a munkáltatóknak vajmi kevés társadalmi vagy egészségügyi kötelezettsége van velük szemben. Így fordulhat elő, hogy többnyire zsúfolt munkásszállásokon élnek, ahol sok esetben a higiéniai feltételek sem adottak, így az év során nagyon sokszor alakult ki koronagóc ezekben a közösségekben (írtunk ilyen esetről itt vagy itt).

Júniusban például Németország vezető vágóhídja, a güterslochi Tönnies 1500 alkalmazottja – köztük legalább ezer román – lett koronás, aminek következtében a környéken 670 ezer embert kellett karanténba küldeni (erről itt és itt cikkeztünk). Bár nem ez volt az első hasonló eset, ez már elég nagy port kavart ahhoz, hogy a fejesek fontolóra vegyék a helyzetet.

A döntés most megszületett, sőt Hubertus Heil német munkaügyi miniszter szerint ezentúl az ideiglenes munkaszerződéseket is betiltják az ágazatban, az alkalmazottak elszállásolására új, szigorúbb szabályokat vezetnek be, és az ellenőrzések is gyakoribbak lesznek.

Hirdetés