Meglepő döntést hozott a Pfizer a járvány közepette, és ez Romániát is érinti

Átszervezi a terjesztési hálózatát, aminek Belgiumban nem igazán örülnek.

Hirdetés

Érdekes lépésre szánta el magát a világ vezető gyógyszer-biotechnológiai vállalata, a Pfizer, mely mostanában leginkább a koronavírus elleni vakcina gyors kifejlesztésével került a figyelem középpontjába: Belgiumból Romániába költözteti az ellátás megszervezésének egy részét.

A belgiumi Zaventem városában található disztribúciós központ összesen 238 alkalmazottat foglalkoztat, ebből 38-at bocsátanak el azzal a magyarázattal, hogy Bukarestbe költöztetik a tevékenységet. A szakszervezetet sokkolta a döntés, főleg annak fényében, hogy tombol a járvány, a Pfizer pedig a koronavírus elleni vakcina gyártásával fontos szereplőjévé vált a pandémia elleni küzdelemnek. A jelenlegi egészségügyi kontextusban az elbocsátások a Pfizer és a vakcinagyártás sikerén dolgozó alkalmazottak arculcsapását jelentik, mondja a szakszervezet vezetője.

A másik oldalon a cég szóvivője a globális kiterjedésű ellátási lánc optimalizálását hozza fel magyarázatként. Azon dolgoznak, hogy felmérjék a lehetőségeket, miként központosíthatják jobban erőforrásaikat annak érdekében, hogy javítsák a folyamatokat, és ezzel egy időben a lehető legjobb szolgáltatásokat biztosítsák.

Az amerikai gyógyszeripari cégcsoport egyébként 2500 alkalmazottat foglalkoztat Belgium négy városában. Romániában 1993 óta vannak jelen, az első termelőegységet 2011-ben nyitották, miután felvásárolták a dán Ferrosan gyógyszergyártó cég kolozsvári gyárát.

Hirdetés