Mégis, mi folyik a kórházakban? Ezúttal az aradi kórházzal szemben merültek fel súlyos vádak

Többek között emberöléssel, túlzott szedálással, kenőpénz elfogadásával gyanúsítják a kórházi alkalmazottakat.

Hirdetés

Az aradi megyei kórház nem először kerül azzal a sajtóba, hogy mulasztások történnek az intézmény falain belül, tavaly nyáron például egy koronavírussal fertőzött várandós nő halála miatt folytatott nyomozást a rendőrség. A hatóságoknak most is lesz mit kivizsgálniuk: hét haláleset kapcsán is a kórházi alkalmazottakat hibáztatják a hozzátartozók.

Az egyik elhunyt lánya azt állítja, hogy anyja még a saját lábán ment be a kórházba koronavírus utáni felmérésre, három napot töltött benn, majd belehalt a rossz kezelésbe. Florina Ionescu kórházmenedzser elmondása szerint az esetet kivizsgálták, és több szankciót is megállapítottak. A főorvost lefokozták, az orvosi asszisztenst, aki a beteg nyilvántartásában hibázott, 10 százalékos fizetésmegvonásban részesítették két hónapig. További 14 alkalmazott kapott egy hónapra szóló, 5 százalékos bércsökkentést ezen eset miatt.

A család nem elégszik meg ezzel, és úgy döntött, feljelentést tesz gondatlanságból elkövetett emberölésért. A büntetések csak azt igazolják, hogy orvosi protokollokat szegtek meg, aminek a következtében egy ember meghalt – ez nem munkajogi kérdés, az érintetteknek gondatlanságból elkövetett emberölésért kell felelniük, mondja az elhunyt lánya.

Egy másik haláleset is büntetőeljáráshoz vezetett miután az elhunyt unokahúga megerősítette, hogy kenőpénzt adott annak érdekében, hogy rokona kapjon helyet az intenzív osztályon. A kórház nem tartja kizártnak, hogy az egyik alkalmazottjuk figyelemmel kísérte a beutalásokat, illetve pénzt kért a hozzátartozóktól a folyamat megkönnyítéséért. Az illető ellen a kórház tett feljelentést.

Hirdetés

Akárcsak a szebeni kórház esetében, Aradon is felmerült, hogy túlzott és indokolatlan szedálást alkalmaznak a pácienseken. Az egyik elhunyt lánya szerint ez a kegyetlen bánásmód okozta anyja halálát.

A gondatlansági vádakat az orvosi kollégium és a közegészségügyi igazgatóság is kivizsgálja, két esetben a rendőrség is nyomoz.

Hirdetés