Mégis lemondott a védelmi miniszer, aki egyszerűen képtelen együtt dolgozni Iohannisszal

Vasile Dîncu mégsem tudta elboronálni az ukrajnai helyzettel kapcsolatos nyilatkozata okozta botrányt.

Hirdetés

Már-már elcsitulni látszott a védelmi miniszter körüli botrány, akinek október elején sikerült olyasmit mondania az ukrajnai helyzetről, ami nem igazán összeegyeztethető Románia hivatalos álláspontjával. Vasile Dîncu egy interjúban beszélt arról, hogy a háború végének egyetlen esélye, ha a világ országai, a NATO és az Egyesült Államok is tárgyalásba kezd Oroszországgal a békéről, jelenleg ugyanis az ukrajnai politikum nem engedheti meg magának, hogy felvállalja az amúgy igazságtalan területvesztést.

Klaus Iohannis államelnök – akiről már egy ideje azt találgatja a román sajtó, hogy NATO-főtitkár akar lenni – eléggé kiakadt Dîncura, emlékeztette, hogy a román álláspont szerint majd Ukrajna dönti el, mikor óhajt béketárgyalásokba kezdeni. A múlt héten Nicolae Ciucă miniszterelnök is elbeszélgetett Dîncuval, de úgy tűnt, megegyeztek, az ügy pedig szép lassan elsikkad.

Ám a jelek szerint Klaus Iohannis mégsem hagyta annyiban, és a háttérben addig fúrta Dîncut, amíg a védelmi miniszter hétfőn mégis beadta a lemondását, ezt pedig a Facebook-oldalán is közölte.

Vasile Dîncu nem kertelt, egyértelműen leírta a miniszterelnöknek címzett lemondás szövegében, hogy a Klaus Iohannisszal való esélytelen együttműködése késztette a lépésre.

Hirdetés