Leválthatják a védelmi minisztert, mert nem azt mondta Ukrajnáról, amit elvártak tőle (FRISSÍTVE)

Az államfő után a kormányfő is megrótta a jelenleg külföldön tartózkodó Dîncut, de saját pártfőnöke szerint is hibát követett el.

Hirdetés

Öt nap telt el azóta, hogy Vasile Dîncu román védelmi miniszter a Prima TV hírcsatorna szombat esti meghívottjaként azt találta mondani, hogy a háború végének egyetlen esélye, ha a világ országai, a NATO és az Egyesült Államok is tárgyalásba kezd Oroszországgal a békéről, jelenleg ugyanis az ukrajnai politikum nem engedheti meg magának, hogy felvállalja az amúgy igazságtalan területvesztést. Mivel kijelentései nem egyeznek az EU vagy Románia hivatalosan képviselt álláspontjával,

a szociáldemokrata politikus alatt most rezeg a léc.

Először Klaus Iohannis államfő szólt be neki, mondván, Ukrajna majd eldönti, mikor, hogyan és mit tárgyal a háborúról, addig is a romániai politikusok olvassanak újságot, hogy tájékozottabbak legyenek Románia és az Európai Unió álláspontjáról. Majd Vasile Dîncu párfőnöke, Marcel Ciolacu is kritikával illette a nyilatkozatot, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a védelmi miniszter saját véleményét, és nem a kormányét fogalmazta meg az ukrán-orosz konfliktusról, ami hiba volt.

Az USR is magyarázatot vár a „Kreml retorikáját felkaroló” minisztertől, ezért hétfőre meginvitálták a parlamentbe, ahol a kormány órája keretében válaszolhat a honatyák kérdéseire. Az USR ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy okafogyottá válik a meghívás,

mert Nicolae Ciucă kormányfő addigra meneszti a politikust.

Így érkezünk el a mai napig, amikor végre a kormányfő is megszólalt: ha Dîncu visszatér Romániába a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozójáról, őszintén színt kell vallania az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteiről.

Hirdetés

Mindezek fényében könnyen meglehet, hogy Vasile Dîncu lemondásra kényszerül. Ha a sajtóban megszellőztetett hír igaz, akkor a magyarokat akasztófával fenyegető Mihai Tudose kerülhet a védelmi tárca élére.

Dîncu csütörtök este a román köztelevízió megkeresésére telefonon az USR kreálmányának nevezte a nyilatkozata kapcsán kialakult, mesterséges botrányt, melyhez az államfő és a kormányfő is csatlakozott. Meglátása szerint semmi olyat nem mondott, amivel más európai vezetők vagy a NATO képviselői nem értenének egyet, Macron francia miniszterelnök is a diplomácia fontosságát hangsúlyozta, mint az erőszak és konfliktus megállításának eszközét.

Hirdetés