Megint megdőlt az abszolút esetszámrekord, és két gyerek is belehalt a fertőzésbe

A lakosságarányos fertőzöttségi ráták is rohamosan emelkednek, de Kolozsvár alpolgármestere például azt állítja, nem kell attól tartani, hogy vesztegzár alá vonják a várost.

Hirdetés

A járvány eddigi legnagyobb esetszámát – a korábbi összes hullámot túlszárnyalva – kedden értük el, de a csütörtöki adat még erre is rávert egy ezressel: 12 032 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában.

A pozitivitási ráta 17,7%.

Az elhunytak száma is magas: 176-an adták fel a küzdelmet a vírussal – két áldozat ráadásul 9 évesnél fiatalabb volt.

Kórházban már összesen 12 168 fertőzöttet ápolnak, ebből 1364-en vannak az intenzív osztályokon.

A beutaltak között 315 kiskorú van, ebből 16-an vannak intenzíven.

Hirdetés

Bizonyára sokan gondolják úgy, hogy a járvány elszabadulásához nagyban hozzájárul az iskolák nyitvatartása, az iskolákat pedig az illetékesek új döntése szerint nyitva is fogják tartani, ameddig csak lehet. (Véleményanyagunkat a témában itt olvashatja.)

Ezzel kapcsolatban Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter elég durván kiosztotta a népet: szerinte nem a gyerekek a felelősek a be nem oltott szüleik és nagyszüleik egészségéért. Ellenkezőleg: a szülők felelősek a gyermekeik egészségéért.

És lényegében igaza van, hiszen azzal, hogy sok szülő mindenféle hiteltelen forrásból származó hamis információk hatására nem oltatja be magát, a saját gyermeke(i) életét is kockára teszi.

Eközben Dan Tarcea, Kolozsvár alpolgármestere odanyilatkozta, hogy nőnek ugyan a számok, de attól nem kell tartani, hogy a várost vesztegzár alá helyezik, hiszen a 2. hullámban 9,6 ezrelékes fertőzöttségi rátánál sem tettek ilyet. A megyei vészhelyzeti bizottság egyébként ma (csütörtök) ül össze, hogy eldöntsék, lesznek-e éjszakai kijárási korlátozások hétvégente Kolozsváron.

Hirdetés