Bréking: nem zárják be az iskolákat ott, ahol a fertőzöttségi arány 6 ezrelék fölé nőtt (FRISSÍTVE)

Az új szabály szerint nem az adott település járványszámait veszik alapul. Ez van, ismét kapkodó improvizáción alapuló döntések következnek a járvány berobbanása miatt.

Hirdetés

Frissítés:

Az oktatási miniszter szerdán délután bejelentette: az oktatási intézmények működése nem függ ezentúl az adott településen mért fertőzöttségi rátától. Ez azt jelenti, hogy a jelenléti oktatás marad 6 ezrelék fölött is, és csak az osztályokban, iskolákban diagnosztizált fertőzések függvényében döntenek az iskolabezárásról. Ezzel egy időben szeretnék növelni az iskolai (gyors)tesztelések számát is, amennyiben lehetséges.

Mint tudjuk, a hónap elején összeütött járványügyi rendelkezések arról szólnak, hogy azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta átlépi a 6 ezrelékes küszöböt, az iskolák bezárnak és az oktatás online formában folytatódik – ezt viszont az oktatási miniszter javaslatára módosítanák a következő napokban.

Sorin Cîmpeanu ezt szerdán reggel lengette be, azt is hozzátéve, hogy péntekig meg is fogják tudni a szülők és a diákok, hogy mire számítsanak.

Hirdetés

Érdemes komolyan megrágni a témát, mivel egyrészt a szülők közül sem mindenki támogatja a jelenléti oktatást, másrészt a minisztériumtól tudjuk, hogy a tanév kezdete óta már több mint 3300 diák és több mint ezer iskolai alkalmazott megfertőződött. Ez egyébként múlt heti adat, akkor már több mint 70 ezer diák már online-sulizott.

A helyzet az, hogy a döntés már csak amiatt is sürgős, hogy Temesváron és Kolozsváron a fertőzöttségi ráta már túllépte az említett 6 ezreléket, és Bukarest sem úszta meg.

Hirdetés