Méghogy nem lehet megélni a művészetből: eurómilliókért kelt el egy erdélyi festő képe

Több mint 6 millió eurót fizettek egy hongkongi árverésen a Charles Darwin halála című vászonért.

Hirdetés

Több mint 6 millió euróért kelt el egy hongkongi árverésen a világszerte elismert román festő, Adrian Ghenie Charles Darwin halála (The Death of Charles Darwin) című festménye. A Nagybányán született, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen diplomázott művész jelenleg a legsikeresebb romániai festőművész, nem ez az első képe, amely milliókért kelt el.

Ghenie karrierje körülbelül 2006 óta ível meredeken felfelé, a kritikusok és a közönség körében is népszerű. A identitás bonyolult témáját boncolgató vásznain rendszeresen felbukkannak olyan ismert történelmi alakok, mint Hitler, Lenin vagy éppen Vincent van Gogh.

Darwin alakja és munkássága különösen foglalkoztatja, mivel szerinte az angol természettudós által kidolgozott evolúcióelmélet történelmi paradigmaváltáshoz vezetett. Egy interjúban azt ecsetelte, hogy a tudományos elmélet volt az egyik alapja egyrészt a marxizmusnak – mivel az anyagiságot hirdeti és a transzcendens hiányát –, másrészt a nácizmusnak is, hiszen a természetes szelekciót feltételező evolúció a felsőbbrendű faj elméletében is fontos szerepet játszik. Ennek megfelelően a festő szerint Darwin elmélete olyan történelmi folyamatokat indított el, amelyek gyökeresen megváltoztatták az addig ismert világot.

Darwin alakját többször is megfestette, fiatalon, középkorúként és idős korában is ábrázolta. A Charles Darwin halála című alkotás 2013-ban született. Íme az alkotás:

Hirdetés