Két negatív koronateszt után halt meg egy német vágóhídon dolgozó román férfi

A németek szigorítják a vágóhídjaik szabályozását, így most sok román vendégmunkás szívhatja a fogát.

Hirdetés

Meghalt egy román férfi, aki a németországi Birkenfeld vágóhídján dolgozott, jelentette a külügyminisztérium. A vágóhíd alkalmazottai közül többen is megfertőződtek az új típusú koronavírussal, ám a férfi tesztje kétszer is negatív lett, legutóbb múlt héten. A családot értesítették, a munkáltató gondoskodni fog a holttest hazaszállításáról.

Németországban egyébként éppen a vágóhidak jelentik újabban az egyik fertőzési gócot, az iparágban már több mint 600-an megfertőződtek az utóbbi időben, főként azért, mert rengeteg külföldi munkaerőt dolgoztatnak alvállalkozókon, munkaközvetítőkön keresztül, ezek a vendégmunkások pedig legtöbbször zsúfolt munkásszállásokon laknak, ahol a fertőződés kockázata igen nagy.

Volt már olyan, hogy egyetlen németországi vágóhídon 300 alkalmazott is megfertőződött, közülük legalább 200-an románok voltak.

Tegnap egy felső-szászországi vágóhíd 92 alkalmazottjának lett pozitív a koronavírustesztje, egyelőre nem lehet tudni, pontosan hány román állampolgár van köztük. Utóbbi vágóhidat azóta legalább két hétre bezárták, hogy megállítsák a betegség terjedését.

Hubertus Heil német munkaügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy szigorítják a vágóhidak szabályozását, és gyakorlatilag megtiltják, hogy ügynökségeken keresztül vegyenek fel embereket – amit alapvetően azért csináltak, mert így kevesebbet lehetett fizetni a külföldieknek –, ezentúl közvetlenül a vágóhidaknak kell alkalmazni az összes melóst. A módosítás jövő év elejétől lép érvénhybe, és sok ott dolgozó román életét fogja összekuszálni.

Hirdetés