Illusztráció / Pixabay

Még várat magára az igazi tél: enyhe napokra, nyirkos időre számíthatunk a következő négy hétben

Szürkén, minden különösebb felhajtás nélkül ér véget a 2021-es esztendő – legalábbis ami az időjárást illeti.

Hirdetés

Aki a téli ünnepek ideje alatt családi programot, esetleg utazás tervez, azt biztos érdekli, milyen időjárásra számíthatunk a következő négy hétben, január 3-ig. A meteorológusok előrejelzése szerint nagy meglepetések nem várhatók, ugyanakkor lesznek időszakok, amikor az átlagos téli időjáráshoz képest melegebb lesz. Ennek oka egy meleg légtömeg, mely december első két hetében határozza meg Románia időjárását. Különösen Havasalföldön, Dobrudzsában és Moldva déli részén lesz az átlagosnál melegebb. Ebben az időszakban a nyugati, illetve észak-nyugati megyékben kevés csapadék várható, egyedül a Kárpátkanyarban lesz bőséges égi áldás.

December 20-tól kezdődően az ország teljes területén visszatér az évszaknak megfelelő hőmérséklet, karácsony és szilveszter idején is átlagos mennyiségű csapadék várható nagyjából az egész országban.

A következő két hétben Erdélyben napról napra változhat a hőmérséklet. Egy jelentősebb lehűlés után december 10-11. körül a nappali fagypontról, illetve az éjszakai – 6 fokról +6-7 fokra nő a nappali hőmérséklet, míg az éjszaka -1 és 0 fok körül alakul. Mérsékelt mennyiségű csapadék főleg december 10-13. között lehetséges.

A Bánságban, a Partiumban és Máramarosban is hasonló időjárásra számíthatunk, a lehűlés után december 9-11. között felmelegszik az idő, 8 fok körül alakul a nappali hőmérséklet, és 1-3 fok között alakul az éjszakai.

Hirdetés

Ezen a héten szerda 18 óráig egyébként elsőfokú (sárga kódú) figyelmeztetés van életben Kovászna, Hargita, Brassó, Szeben, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bákó, Vaslui megyében, valamint Fehér, Kolozs, Maros, Hunyad, Beszterce-Naszód, Argeş, Buzău, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Gorj, Mehedinţi, Prahova, Vâlcea és Vrancea megye egyes részein. Főleg a hegy- és dombvidéken havazhat, a hegyekben és Moldva egyes régióiban felerősödik a szél, a széllökések elérik a 45-55 kilométeres óránkénti sebességet, hófúvást idézve elő.

Vezessenek óvatosan, mert csúszósak az utak!

Hirdetés