Még jobban megtámogatja a kormány az áram- és a gázszámlákat, az iskolák és kórházak számláit is csökkentik

Ezzel védenék a lakosságot a durva áremelésekkel szemben.

Hirdetés

FRISSÍTVE – Az energiaszolgáltatók teljes mértékben elfogadják a koalíció által kidolgozott terveket, amelyek a számlák összegének csökkentését szolgálják – derült ki a Nicolae Ciucă kormányfő és a szolgáltatók közötti keddi egyeztetést követően.

A miniszterelnök ezen azt is elmondta, hogy nem csupán a lakossági fogyasztókat és a kisvállalkozókat segítik, hanem a közintézményeket is.

Így az iskolák, egyetemek, kórházak, művelődési és egyházi intézmények, szociális intézmények és közfeladatot ellátó civil szervezetek számára is kidolgoznak egy támogatási rendszert, amely nyomán csökkennek az energiaszámláik.

Ez szükséges is, hiszen van olyan iskola, amely 54 ezer eurós gázszámlát kapott.

A szolgáltatók azt is vállalták, hogy újraszámolják a hibásan kiállított számlákat, a visszajáró pénzt pedig levonják a következő havi számlából.

Az egyre magasabb áram- és földgázárak arra kényszerítették a kormányt, hogy bedobja magát a lakosság védelmében, a koalíciós pártok pedig hétfőn este hosszas tanácskozás után döntöttek is: tovább növelik a támogatásokat.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint sikerült megállapodni arról, hogy sürgősségi kormányrendeletben növelik a támogatás összegét, illetve növelik azt az energiamennyiséget, amiért még jár a kompenzáció.

Az elektromos áram esetében így az árplafon kilowattóránként 80 banira csökken az eddigi egy lej helyett, és 300-ról 500 kilowattra nő annak a mennyiségnek a felső határa, ameddig a fogyasztóknak jár az állami kompenzáció.

Így kilowattóránként 68 baniba kerül majd az áram.

A kisvállalkozások esetében a rögzített ár kilowattóránként egy lej lesz.

Hirdetés

A földgáz esetében is jön az állami támogatás: az árplafon a kilowattóránkénti 37 baniról 31-re csökken, az elfogyasztott mennyiség, amiért még jár a támogatás, 1000-ről 1500 köbméterre nő az öt hónapos, november-márciusi fűtési idényben. A gáz ára ebben az esetben kilowattóránként 22,1 bani lesz.

Az intézkedések már február elsejétől hatályba lépnek, és március 31-éig lesznek érvényben.

A költségvetésnek mindez 3 milliárd lejébe kerül.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a hibásan – vagyis az árak rögzítéséről és az állami kompenzációról szóló jogszabályok figyelmen kívül hagyásával – kiszámolt számlákat a szolgáltatóknak újra kell számolniuk, a fogyasztókat pedig nem kapcsolhatják le a rendszerről, és büntetőkamattal sem sújthatják őket.

Ez mintegy egymillió számlát jelent.

Kedden a szolgáltatók képviselőivel is egyeztetnek, ezt követően dolgozzák ki a kormányrendelet részleteit.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt javasolta, hogy a gáz és az áram áfáját csökkentsék 19-ről 5 százalékosra, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azonban ebbe nem ment bele, mert átfogó, mindenre kiterjedő áfacsökkentést akar, így ezt végül elvetették.

A lényeg azonban az, hogy az idei fűtési szezonban még kevésbé kell aggódni amiatt, hogyan tudjuk kifizetni a számlákat.

Hirdetés