Márpedig a piacok nyitva maradnak, értem?!

Ezt mondja a mezőgazdasági miniszter. És a kormány keményen oda is készül hatni.

Hirdetés

A járvány miatti kijárási korlátozás nincs túl jó hatással a kistermelőkre: mivel az emberek ritkábban merészkednek ki bevásárolni, nehezebben tudják értékesíteni az általuk megtermelt zöldséget és gyümölcsöt.

Ráadásul akadnak olyan települések is, ahol bezárták a piacokat.

Na, ezen akar változtatni Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, aki szerint a kistermelők számára létfontosságú, hogy az élelmiszer-piacok nyitva legyenek.

Olyannyira, hogy oda is kíván hatni ennek a kötelezővé tételére.

És nem is akárhogy: katonai rendelettel!

A miniszter elmondta: a mindennapjainkat meghatározó következő katonai rendelet azt is tartalmazni fogja, hogy a piacokat márpedig kötelező nyitva tartani.

Persze csakis a hatályos egészségügyi előírások betartásával.

Hirdetés

A termelők lassan belefulladnak az áruba: igaz, hogy a járvány és a szükségállapot kezdetén még leürítették a polcokat az emberek, de azóta alább hagyott a pánikvásárlási láz, így egyre nagyobb készletek maradnak a nyakukon.

Tejről, tejtermékekről, marha- és baromfihúsról, halról és zöldségekről van szó, a termelők pedig a minisztériumtól kértek segítséget, mivel nem tudnak túladni rajta.

Ezért az agrártárca egyrészt támogatási programot is kidolgoz, másrészt létrehoz egy online platformot, amelyen keresztül a termelők értékesíthetik az árujukat.

Emellett pedig aki olyan szerencsés, hogy a közelében piac működik, amikor megteheti, vásároljon onnan.

És nem azért, mert ezt katonai rendelet követeli.

Hirdetés