Markó Attilát öt év letöltendő börtönre ítélték

A pert négy évvel ezelőtt indította a DNA, az ítélet nem jogerős.

Hirdetés

Alapfokon öt év letöltendő börtönre ítélte a bukaresti ítélőtábla a Magyarországon élő Markó Attilát, az RMDSZ volt parlamenti képviselőt egy olyan visszaszolgáltatási ügyben, amely miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) még 2016 júniusában emelt vádat ellene.

A hivatali visszaélés, bűnrészesség, megvesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt indított perben az Országos Restitúciós Hatóság (ANRP) volt elnöke, Crinuţa Dumitrean 6 hónap és 3 hónap letöltendőt kapott alapfokon.

Utóbbi vádiratában az szerepel, hogy 400 ezer euró csúszópénzt fogadott el Horia Simu üzletembertől azért, hogy jóváhagyja a kártérítést egy Konstanca megyei, 25 hektáros területre, amelynek az értékét 7,7 millió euróval túlbecsülték a piaci árához képest, ezzel a restitúciós hatóság a román államot károsították meg.

A felértékelési jelentésen az ANPR több munkatársának, köztük Markó Attilának az aláírása is szerepel, aki amúgy 4 év börtönt kapott, de ezt a testület összevonta a 2014-ben hozott, 3 éves szabadságvesztésre vonatkozó ítélettel, így végül 5 év letöltendő lett belőle. A kártérítési bizottság további öt tagját is elítélték az ügyben.

A legrosszabbul Alin Dima ingatlan-felértékelő járt (ő állítólag 5000 eurót kapott az említett üzletembertől), akit 9 év és 8 hónap letöltendő börtönre ítéltek, míg Horia Simu üzletember 6 év és 4 hónapot kapott. Az ítéletek nem jogerősek.

Hirdetés