Máris szép összeget ajánlottak az időközben megbüntetett váradi partjelző által Haalandtól kért autogramokért

Az Octavian Șovre által begyűjtött szignók megérkeztek a nagyváradi címzettekhez.

Hirdetés

Bár a gesztus okozta botrány még mindig nem ült el, és a lépés nem is maradt következmény nélkül, Octavian Șovre nagyváradi partjelzőt ez sem akadályozta meg, hogy célba juttassa azt a két autogramot, amelyet a Borrussia Dortmund norvég sztárjától, Erling Haalandtól kért a Manchester City elleni múlt heti Bajnokok Ligája-meccs után.

A sárga, illetve piros lapra kapott, amúgy igencsak macskakaparásszerű aláírások megérkeztek ahhoz az autizmussal élők támogatására szakosodott nagyváradi egyesülethez, amelyet a partjelző már évek óta támogat.

Nem is akárhogy: nem csupán az autogramokat adta át, hanem

egy tekintélyes, mezekből álló gyűjteményt is, amelyet az elmúlt időszakban közismert játékosoktól kért el.

A partjelző ugyanis nem magának kérte az ereklyéket, hanem azért, hogy átadja azokat az egyesületnek, amely aztán elárverezi őket, hogy a befolyó pénzből finanszírozza a működését.

A Haaland-szignókra máris érkezett ajánlat, bár még hivatalosan nem is kerültek kalapács alá.

Egy vevő 1000 eurót lenne hajlandó fizetni értük, de azért van egy olyan érzésünk, hogy az árverés során ennél nagyobb össszegért is elkelhetnek majd.

Mint megírtuk, Șovre meglehetősen szokatlan körülmények között gyűjtötte be az autogramokat: a meccs lefújása után a játékoskijáróban loholt Haaland után, aki némi hezitálás után végül kötélnek állt.

Az egész világot bejáró képsorok sokakat megbotránkoztattak, elvégre nem túl szokványos, hogy egy partjelző úgy kérjen autogramot egy játékostól, mint egy rajongó kamasz.

Ráadásul egy ilyen gesztus a játékvezetés pártatlanságát is kétségbe vonja.

A játékvezetők delegálásával megbízott romániai testület már szankcionálta a partjelzőt: bár eredetileg neki kellett volna lengetnie a Craiova és a Kolozsvári CFR közötti, múlt hétvégi meccsen, végül lecserélték.

Hirdetés

A hivatalos magyarázat szerint azért, mert ugyan gesztusának célja értékelendő, ám az előzetesen vele folytatott beszélgetősből

az illetékesek azt szűrték le, hogy nem tudna százszázalékosan a meccsre koncentrálni.

Ő maga is beismerte ugyanis, hogy a múlt heti meccs után a nemzetközi sajtó folyamatosan hívásokkal bombázta, ezért nyomás alatt érezte magát.

Ráadásul – hiába értékelendő a jótékonykodás – a román illetékesek nem bátoríthatják az ilyen kirívó gesztusokat.

Az UEFA egyelőre nem döntött arról, hogy megbünteti-e Șovrét, de Roberto Rosetti, az európai szövetség játékvezetői bizottságának elnöke a meccs után körlevélben fordult az érintettekhez, amelyben mindenkit felszólított, hogy viselkedjen méltóságteljesen, és a jövőben tartózkodjon az ilyen lépésektől.

Rosetti szerint

az aláíráskérés teljesen elfogadhatatlan, mivel rombolhatja a játékvezetőkkel szembeni tiszteletet.

Vagyis könnyen megtörténhet, hogy az európai szövetség is megbünteti majd a jótékonykodó partjelzőt valamilyen formában.

Ennek a kockázatával ő is tisztában van, hiszen amit tett, azzal megsértette az UEFA normáit, de egy szerdai nyilatkozata szerint azért azt szeretné, ha a végső döntés meghozatalakor az ő és játékvezető társai szakmai tevékenységét vennék alapul.

Ami szintén jogos felvetés.

Hirdetés