Máris megtöltötte a kórházakat az új járványhullám: országosan csak 30 szabad intenzíves ágy van

A mentőautók sorban állnak az újabb és újabb betegekkel a kórházak előtt, amire eddig csak az előző járványhullám tetőzésekor volt példa.

Hirdetés

Alig két-három hete indult be a járványgörbe felfelé ívelése Romániában, máris arról számolnak be a Covid-kórházak, hogy elfogytak, illetve vészesen fogynak a szabad ágyak az intenzív osztályokon. A vasárnapi jelentés szerint 1232 beteg van súlyos állapotban, ez azt jelenti, hogy országosan már csak 30 szabad férőhely van.

Vasárnap este Florin Cîțu kormányfő kérte, hogy mihamarabb bővítsék az intenzíves ágyak számát, és tartsanak egy naprakész nyilvántartást a helyzetről, Raed Arafat belügyi államtitkár pedig bejelentette, hogy újra megnyitják a lețcani-i moduláris kórházat Iași mellett. Ez arról híresült el, hogy Kelet-Európa legnagyobb és legmodernebb moduláris kórházaként büszkélkedtek vele, de beüzemelése után rövid időn belül kiderült, hogy óriási pénzkidobás volt. Semmi sem működik benne úgy, ahogy kellene, ezért január közepén bezáratták. Újranyitása csak azt jelenti, hogy tényleg nincs már hová tenni a betegeket.

A bukaresti kórházak vezetői arra panaszkodnak, hogy nincs több szabad hely az intenzív osztályokon, amire legutóbb tavaly novemberben, a második járványhullám csúcsán volt példa. A mentőautók sorban állnak a kórházak bejáratai előtt, az oxigénre kötött betegek a kórházak folyosóin várják, hogy ürüljön fel egy szabad hely. Éjszakánként a legnehezebb, mert akkor érkeznek a nagyon súlyos állapotba kerülő páciensek, akiknek annyira lecsökken a véroxigénszintjük, hogy azonnal oxigénre van szükségük.

Az orvosok szerint a napi járványjelentés nem tükrözi a valós helyzetet. Sokkal több fertőzött van az országban, akik elhallgatják betegségüket, és csak akkor fordulnak az orvosokhoz, amikor már baj van.

Hirdetés