Így lett „Kelet-Európa legnagyobb és legmodernebb” moduláris kórházából Románia legelfuseráltabb beruházása

Az összelegózott leţcani-i kórház rövid tündöklése és bukása öt hónapig tartott.

Hirdetés

A rekord idő alatt felépült leţcani-i moduláris kórházról rekord idő alatt derült ki, hogy az ország legnagyobb és legmodernebb létesítménye helyett az ország legelfuseráltabb beruházása. Fél év sem telt el azóta, hogy a sajtó előtt büszkén felsorakozó politikusok kelet-európai viszonylatban páratlannak nevezték a mezőn összelegózott konténer-komplexumot, máris arra kényszerültek, hogy meghatározatlan ideig lehúzzák a rolót. Egyedülállósága tehát legfeljebb abban rejlik, hogy sehol nem vertek még el ilyen felesleges módon 13 millió eurót.

Miközben ősszel az országban tombolt a koronavírus-járvány, a kórházakban fogytak a férőhelyek, a leţcani-i moduláris kórház – mely elviekben 250 ággyal és 100 intenzív terápiás férőhellyel kellett volna rendelkezzen – az oxigénellátó rendszer meghibásodása miatt nem kezdhette meg a működést. A Iaşi Megyei Tanács, mely a beruházásért felelt, egyfolytában a kormányra mutogatott, politikai csatározás áldozatának állítva be a létesítményt, és figyelmen kívül hagyva a nyitás után egyre inkább nyilvánvalóvá vált hibákat. Ezeket a mai napig nem sikerült megoldani, így a kórházat kénytelenek voltak bezárni.

A megye jelenlegi vezetése szerint képtelenség a mostani keretek között működtetni, a konténerekben hideg van – ha mínusz alá süllyed a hőmérő higanyszála egyszerűen leáll a fűtés –, az orvosi eszközök sorra mennek tönkre, soknak még csak garanciapapírja vagy használati utasítása sincs. A korábbi egészségügyi miniszter, Nelu Tătaru ellenőrző-testülete 31 problémát nevesített tavaly októberben, ezekről a jelenlegi tárcavezető is tud. Azóta kiderült, a kórház működési engedélye sem volt kiállítva törvényszerűen, ugyanakkor hatvan lélegeztetőgépből 9 máris tönkrement.

Felmerült a gyanú, hogy a kórház felszerelésével kapcsolatos beszerzések során törvényszegés történt, így már a korrupcióellenes ügyészség is vizsgálja az ügyet.

Hirdetés