Máris kikezdték az RMDSZ ombudsman-jelöltjét, mert 14 éve előadást tartott az autonómiáról

Fábián Gyula előadása miatt 2007-ben a Legfelsőbb Bírói Tanács is eljárást indított, de nem találtak semmi kivetnivalót. Ezt az ügyet kaparta most elő a román sajtó.

Hirdetés

Most, hogy harminckét évvel a rendszerváltás után reális esély mutatkozik arra, hogy egy magyar származású szakembert nevezzenek ki a Nép Ügyvédjének, persze, hogy elő kellett ásni valamit, ami ronthatja az esélyeit. Az Adevărul napilap el is végezte a piszkos munkát: sikerült találni az RMDSZ ombudsman-jelöltje múltjában egy olyan elemet, mely

megfelelő tálalással elérheti a kívánt a célt.

Fábián Gyula „vétke”, hogy 2007-ben előadást tartott a különböző autonómiaformák törvényi kereteiről. A napilap felemlegeti, hogy a kolozsvári ügyész a „vitatott” Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) meghívásának tett eleget, mely korábban felolvasómaratont szervezett a román hatóságok által háborús bűnösnek tartott Wass Albert műveiből. Ugyanez az ifjúsági szervezet 2006 óta minden nyáron megszervezi az irredenta és revizionista eszméket terjesztő EMI Tábort, melyen még a Romániából kitiltott Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik volt vezetője is részt vett – írják.

Miután ilyen jól képbe helyezik az olvasóikat,

megjegyzik, hogy Fábián előadása miatt a Legfelsőbb Bírói Tanács is eljárást indított. Még szerencse, hogy megkérdezték minderről magát az érintettet is, aki így elmondhatta, az eljárást ejtették. Mint kiderült: nem az EMI Táborban tartotta az előadását, hanem Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemhez tartozó református teológián.

Nem politikai vagy mozgalmi előadást tartott, hanem egyszerűen arra reflektált milyen törvényi keretek léteznek vagy nem léteznek az autonómiára a hazai és a nemzetközi jogrendben. Fábián megvédte az EMI-t is, mondván, egyetlen bírói határozat sem mondja ki, hogy szélsőséges szervezet lenne, ahogy az AUR esetében sincs.

A cikkből az is megtudható, hogy az RMDSZ továbbra is Fábián Gyulát jelöli a Nép Ügyvédjének.

Hirdetés

Fábián Gyula 1994-ben szerzett diplomát a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem jogi karán, majd ugyanitt szerzett doktori címet 2001-ben. 1995 óta ügyészként tevékenykedik, Kézdivásárhelyen, Tordán majd Kolozsváron dolgozott az ügyészségeken. Az egyetemen európai közjogot és kisebbségi jogot tanít, kutatási területe az európai közjogra, a nemzetközi közjogra, a nemzeti kisebbségek jogaira és a nemzetközi büntetőjogi együttműködésre terjed ki.

A Krónika vele készített interjúját itt lehet elolvasni.

Hirdetés