Máris a tízezret súrolja a napi esetszám, mégis van egy jó hírünk a járvánnyal kapcsolatban

Úgy tűnik, az omikron variáns tényleg enyhébb lefolyású megbetegedést okoz.

Hirdetés

Kedden már majdnem 9 ezer, csütörtökön pedig már majdnem 10 ezer (9785) új fertőzöttet jelentettek, vagyis ugrásszerűen nőnek az esetszámok, az 5. hullám egyelőre mégsem tűnik olyan súlyosnak, mint az előzőek.

Két fontos mutató is emellett tanúskodik.

Egyrészt még mindig 450 alatt van az intenzív osztályon kezeltek száma, holott a második hullám felszálló ágában hasonló esetszámok mellett, már 1000 fölött járt ez a szám, a negyedik hullámban pedig 1200 fölött.

Másrészt az elhunytak száma is jóval alacsonyabb, mint az említett két időszakban.

2020 novemberének elején (nov. 4–8.), amikor a második járványhullám felszálló ágában 8 és 10 ezer közötti napi esetszámok voltak, az elhunytak száma 86 és 146 között változott, a tavaly őszi negyedik hullám felszálló ágának hasonló esetszámai mellett (szept. 23–28.) pedig 109 és 208 között.

Hirdetés

Az utóbbi napokban viszont 14 és 44 között ingadozott az áldozatok száma, vagyis harmadára–negyedére esett vissza, ami azt látszik igazolni, hogy az omikron variáns a nagy fertőzőképessége mellett is kevésbé veszélyes, mint az elődei.

Ez pedig nagyon jó hír, hiszen akárhogy is nézzük, egy járvány legfontosabb mutatója mégiscsak az áldozatok száma: ha ez csökken, akkor a járványt okozó vírus gyengül, ez pedig a járvány végét vetítheti előre. Főleg ha megnézzük azokat az egyre gyakrabban felbukkanó szakértői becsléseket, miszerint az omikron éppen e kettőssége miatt (nagy fertőzőképesség, de a betegség enyhébb lefolyása) vethet véget a járványnak, hiszen rövid idő alatt elhozhatja a nyájimmunitást, amit az oltásokkal nem sikerült elérni.

Persze ezek még mindig csak elméletek, de legalább most pozitív elméletek kezdenek születni, nem azt kapjuk a képünkbe, hogy ez ennél csak rosszabb lesz.

Az elhunytak száma persze amiatt is csökkenhetett, hogy az orvosok mégiscsak jobban tudják már kezelni a kovidos betegeket, mint az elején, amikor semmilyen tapasztalat nem állt mögöttük, és persze az is jó kérdés, hogy ha ilyen ütemben nőnek az esetszámok, milyen gyorsan telnek meg a kórházak, és mi történik azután.

Két korábbi, a friss statisztikába bekerült halálesettel együtt egyébként 36 elhunytat jelentettek csütörtökön, közülük 34-en oltatlanok voltak, vagyis az áldozatok 95%-a nem élt az oltás adta védelem lehetőségével. Hasonló az arány a jelenleg intenzív osztályon ápolt 441 páciens körében: közülük mindössze 49-en rendelkeznek oltási igazolással.

Hirdetés