Marad az alacsonyabb esetszám, pedig már dübörög az antigén alapú tesztelés is

Az elmúlt 24 órában 3353 új fertőzöttet detektáltak, közel ezerötszázzal kevesebbet, mint kereken egy hete. Rég volt ilyen alacsony a pozitivitási ráta, mint az utóbbi két nap során.

Hirdetés

Lassan egy éve tart a koronavírus-járvány okozta felfordulás az országban, ez idő alatt 688 270 fertőzöttet regisztráltak hivatalosan az ország területén. Ez a szám az elmúlt 24 órában 3353-mal nőtt, ennyi új fertőzöttet regisztráltak a 25 626 PCR-teszt és az 5453 antigén alapú teszt segítségével. Az országos Stratégiai Kommunikációs Csoport néhány napja disztingválva számszerűsíti a két különböző típusú teszt alkalmazását. Eszerint a járvány kezdete óta 5 129 855 PCR-tesztet és 35 285 antigén alapú tesztet végeztek el. Rég volt ilyen alacsony a pozitivitási ráta (10,79%).

A szakértők arra számítottak, hogy január közepére emelkedni fognak az esetszámok (három hét telt el karácsony, két hét szilveszter óta), de erre egyelőre nem került sor. A 3353 új fertőzött közel ezerötszázzal kevesebb, mint az egy héttel ezelőtti esetszám. A tesztelés ugyanolyan fokú volt, ha a PCR-tesztekhez hozzáadjuk az antigén teszteket is.

A gyógyulások száma a következőképpen alakult az elmúlt két hétben:

Csütörtök reggel óta 63 halálesetet regisztráltak, két áldozat még csak a harmincas éveiben járt. Két esetben az elhunytnak nem volt más ismert betegsége, egy esetben nem jelentettek alapbetegséget.

Hirdetés

A kórházakban jelenleg 8635 személyt ápolnak, közülük 1091-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Az elmúlt egy hónapban ez a szám – kisebb megszakításokkal – folyamatosan csökkent.

A megyei helyzet nem sokat változott, Kolozs megyében 294, Temes megyében 259 új esetet regisztráltak. Jelenleg Bukarest, illetve Ilfov után ez e két megye a legfertőzöttebb az országban, és ez a lakosságarányos fertőzési rátán is meglátszik.

Hirdetés