Már megint nincs hivatalos zászlaja Sepsiszentgyörgynek (FRISSÍTVE)

Két magyargyűlölő román egyesület hiányolta a „románok jelenlétére” utaló jelképeket róla. Antal Árpád polgármester szerint egyenesen abszurd és szürreális a bíróság döntése.

Hirdetés

Frissítés:

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szürreálisnak és abszurdnak nevezte a bíróság döntését. Facebook-bejegyzésében érthetetlennek nevezi, hogy két nyilvánvalóan soviniszta és magyargyűlölő egyesület el tudta érni azt, hogy első fokon érvénytelenítsenek egy határozatot, amit Románia kormánya hozott egy hatályos törvény alapján.

Kis ismétlés: tavaly nyáron a bukaresti kormány az RMDSZ javaslatára elfogadott egy kormányhatározatot, amely jóváhagyja Sepsiszentgyörgy zászlajának hivatalos használatát. Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település nevét adó lovas Szent György és a sárkány látható.

Ám a tavaly nyári határozatot a bíróságon támadta meg két román szervezet: a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma és a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester – a Székelyhon.ro hírportál szerint – egy tavaly decemberi sajtóértekezleten azt mondta: tudomása szerint a két szervezet a „románok jelenlétére” utaló jelképeket hiányolja és azt nehezményezi, hogy a városzászló a székely zászló (arany és kék) színeit tartalmazza.

Hirdetés

A brassói táblabíróság mindenesetre most helyt adott a két szervezet tiltakozásának, ezzel pedig érvénytelenítették az említett kormányhatározatot. És bár az ítélet csak elsőfokú, vagyis még nem jogerős, jelenleg megint hivatalos zászló nélkül maradt a székelyföldi város, amíg az ügy nem tisztázódik.

Részletek a Krónikán.

Hirdetés