Már a gyermekintenzív osztályokat készítik elő a járvány 4. hullámára

A delta vírusvariáns ugyanis a korábbiaknál jóval nagyobb számban betegíti meg a kiskorúakat.

Hirdetés

Lehet, hogy a társadalom egy része egyszerűen megunta a koronavírus-járványt, és eldöntötte, hogy nem hajlandó tovább tudomást venni róla, de attól még nem ért véget, sőt a 4. hullám sajnos már el is kezdődött. Az pedig már most látszik, hogy ebben a hullámban a vírus úgynevezett delta (indiai) mutációja lesz a domináns, ami az eddigi megfigyelések szerint jóval nagyobb számban betegíti meg a gyermekeket és tinédzsereket, mint a korábbi variánsok.

Az elmúlt két napban Ioana Mihăilă egészségügy-miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, járványügyi főmindenes videókonferencián egyeztetett a megyei közegészségügyi igazgatóságokkal, valamint a járványkezelésben érintett kórházak vezetőivel, hogy időben felkészüljenek a 4. hullám nehezére.

Többek között azt kérték, hogy az illetékesek megyénként összesítsék a gyermekek és fiatalok beutalására fordítható kórházi ágyak – beleértve az intenzív osztályokon lévő helyek – számát,

nehogy meglepetésként érje az egészségügyet, ha ezúttal nagyobb számban kell fiatalokat kezelni.

Emellett minden kórháznak számba kell vennie a járványkezeléssel kapcsolatos eszközeit, ellenőriznie a lélegeztetőgépek állapotát, szóval készülni kell az újabb nehéz időszakra.

Arról is kértek listát, kik azok az intenzív terápiás orvosok és rezidensek, akiket gond esetén más kórházakba lehet áthelyezni.

A siralmas oltakozási ütem mellett, Romániában várhatóan nem lesz túl enyhe a 4. hullám – csütörtökön már majdnem 600 (595) volt a napi esetszám, és a becslések szerint szeptember végére napi 1600 új fertőzöttel számolhatunk –, így nem csoda, hogy ilyen nagy a készülődés.

Hirdetés