A „siralmas” kifejezés már nem elég lesújtó a romániai oltakozási kedv leírására

Lassan már a bányabéka popóját is csak teleszkóppal fogjuk látni. Eközben pedig már 500 fölött van a napi esetszám…

Hirdetés

Houston, van egy kis gondunk! Például az, hogy természetesen sereghajtók vagyunk az EU-s országok mezőnyében az oltakozás terén.

A VaccinationEU Twitter oldalon közzétett legfrissebb infók szerint az eddig beoltott lakosok arányát tekintve még nem is a legutolsók, „csak” az utolsó előttiek vagyunk, Bulgária ugyanis nálunk is rosszabbul áll.

Romániában a lakosság 26%-a kapta meg eddig mindkét dózist, ha ehhez hozzáadjuk az eddig csak az első dózissal beoltottakat is, akkor összesen 26,7%-unk van. Bulgáriában ez az arány 15,5, illetve 15,6%.

A legutóbbi időszak oltakozási kedvét tekintve viszont már messze a mezőny végén, valamint a bányabéka segge alatt vagyunk.

Az elmúlt egy hét adatait vizsgálva ugyanis 100 romániai lakosra mindössze 0,06 beadott oltás jut, miközben ugyanez az arány még a borzalmasan teljesítő Bulgáriában is kétszer jobb: 0,13.

Hirdetés

Ez magyarán azt jelenti, hogy bár eddig a beoltott lakosok arányát tekintve legalább Bulgáriát megelőztük, ha ez így megy tovább, hamarosan a bolgárok is elhúznak mellettünk.

A romániai oltakozási kedv az utóbbi időben olyan mértékben bezuhant, hogy Brassóban például már az utolsó oltóközpontot is bezárták, mert teljesen fölöslegesen fizették a személyzetet. A brassóiak így már csak egyes háziorvosoknál, a katonai kórházban és egyes magánklinikákon tudnak oltakozni.

És ne legyenek kétségei: ekkora nemtörődömség mellett a 4. hullám elég durva lesz nálunk, és akkor ősztől jönnek az újabb megszorítások, amik nagyon fognak fájni.

A 4. hullám pedig már most nagyon kezd berobbanni: a keddi járványjelentés szerint az elmúlt 24 órában már 544 új esetet regisztráltak, és ez a szám több mint 3 hónapja nem volt ilyen nagy. Intenzív osztályon is egyre többen, jelenleg 126-an vannak, és egyetlen nap alatt 6 ember halt meg a járvánnyal összefüggésben.

Hirdetés