Újabb epizóddal gyarapodott a magyarellenes döntések sorozata a parlamentben

A képviselőház simán lesöpörte az asztalról a március 15-ét ünneppé nyilvánító törvénytervezetet.

Hirdetés

Ismételjünk picit: mint tudjuk, Klaus Ionopotchivanoc Iohannis államfő továbbra is felfoghatatlan magyarellenes kirohanását követően hirtelen előkaparták, majd elutasították a Székelyföld autonómiastatútumát, majd ünnepnappá nyilvánították a trianoni diktátum aláírásának évfordulóját, május 27-én azonban váratlanul lekerült a napirendről az a tervezet, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a Romániában élő magyarok számára.

Na de nem süllyesztették fiókba, a tervezet szerdán előkerült, és a képviselőház – amint az várható volt –

nagy többséggel el is utasította a kezdeményezést: 189-en ellene szavaztak, 22-en tartózkodtak és csak 26-an támogatták.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök felszólalásában hiába hangsúlyozta, hogy ezzel a kezdeményezéssel a magyarok senkitől semmit nem vesznek el. „Önök anélkül adhatnak, hogy bármit is veszítenének”, fogalmazott a szövetségi elnök a beszédében, melyet itt lehet elolvasni.

Ez újabb bizonyítéka annak, hogy többség és kisebbség viszonya válságba került – olvasható az RMDSZ Facebook-oldalán, a szavazás követően közzétett bejegyezésben. „Az elmúlt hetek magyarellenes megnyilvánulásai nem véletlenek, a 2012-ben elkezdődött folyamat a járvány idején felgyorsult és eldurvult (…)

Bár kevés a biztató jel, reméljük, a járvány végére a magyarellenes erők ámokfutása is kifullad”.

Hirdetés

A szenátus egyébként már 2017-ben lesöpörte az asztalról az RMDSZ javaslatát, amely arról szól, hogy azon településeken, ahol magyarok élnek, március 15-én a z önkormányzat számára tegyék lehetővé, hogy hivatalosan ünnepi megemlékezéseket szervezzen. Egyúttal a munkáltatóknak szabadnapot kellene biztosítaniuk magyar alkalmazottaiknak ezen a napon, ha igénylik.

A tervezet napirendre tűzését a magyarfóbiás Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) frakcióvezetője kezdeményezte, aki azzal állt elő a Facebook-oldalán, hogy az RMDSZ azt akarta elérni, hogy az egész országban meg kelljen ünnepelni negyvenezer román lemészárlását.

Hirdetés