Luxuskörülmények között él egy szomszédos ország fővárosában egy korrupció miatt elítélt román exhonatya

Cristian Rizeának a jogerős ítélet ellenére is bejött az élet, mert még idejében elmenekült az országból.

Hirdetés

Normális körülmények között egy négy év nyolc hónap letöltendő szabadságvesztésről szóló, korrupció miatt kirótt jogerős ítélet címzettje az ítélethirdetés után egy évvel egy mérsékelten összkomfortos cellában elmélkedik az élet értelméről és arról, hogy az ember néha hoz hibás döntéseket.

Romániában azonban ez sem egészen úgy működik, ahogy az természetes lenne.

Itt van például Cristian Rizea volt szociáldemokrata párti (PSD) parlamenti képviselő, akit 2019-ben ítéltek el négy év nyolc hónap letöltendő szabadságvesztésre, mivel 300 000 eurót kért és kapott egy üzletembertől azért, hogy közbenjárjon az állami protokollalap, Bukarest, illetve a Bukaresthez közeli Chiajna vezetőinél annak érdekében, hogy számára kedvező döntés szülessen egy ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben.

Mármost Rizea egy évvel az ítélet után nem hogy nem rácsok mögött ül azon morfondírozva, hogy milyen börtönmunkát vállalva üsse agyon az időt, hanem a szomszédos és baráti Moldova fővárosában él.

Ráadásul luxuskörülmények között, Chișinău egyik elitnegyedében.

Egy frissen készült videó tanúsága szerint igencsak hivalkodó autója van, és üres perceit önfeledt vízipipázással tölti felkapott chișinăui vendéglők teraszán.

Rizea a helyi Realitatea hírcsatorna vezérigazgatójaként szokott bemutatkozni – ez az azonos nevű romániai csatorna helyi fiókintézménye.

Egy helybeli aktivista bukkant rá pipázgatás közben, és ki is hívta rá a rendőrséget, mivel tilosban parkolt. Az aktivista unszolására a rendőrök meg is bírságolták Rizeát, aki ezt követően – mintha mi sem történt volna – továbbra is otthagyta az autót.

A kissé egzaltált moldovai férfi felelősségre vonta a volt politikust, hogy miért nem Romániában tartózkodik éppen, megérdemelt börtönbüntetését töltve, de persze ez költői kérdésnek bizonyult.

Hirdetés

Mint kiderült, Rizea még 2017-ben folyamodott moldovai állampolgárságért, amikor már zajlott ellene a per.

Az állampolgárságot családjával együtt gyanúsan hamar megkapta, a gyanú szerint azért, mert a gyanús ügyletei miatt azóta Moldovából elmenekült oligarcha, Vlad Plahotniuc a pártfogásába vette, és Igor Dodon Moszkva-barát államfő is mellé állt.

Plahotniuc közbenjárása valószínűnek tűnik, egy moldovai portál ugyanis kiszúrta, hogy Rizeát az oligarcha testőrei őrizték.

Dodon viszont tagadja, hogy támogatná Rizeát, sőt azt állítja: ő nem írt alá semmilyen rendeletet arról, hogy a volt képviselő moldovai állampolgárságot kapjon, és kilátásba helyezte, hogy kezdeményezi az állampolgárság visszavonását.

Addig azonban még sok víz lefolyik a Pruton, és Rizea nyugodtan alhat.

Moldova ugyanis nem adja ki állampolgárait más országoknak – még a testvéri és baráti Romániának sem.

Hirdetés