Ludovic Orban szerint hazugság, hogy a kormány manipulálja a járványadatokat

Az ellenzéki szociáldemokraták szerint mesterségesen srófolják fel a fertőzöttek számát.

Hirdetés

Egyre abszurdabbá válik a koronavírus-járvány elleni küzdelem, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó politikai cicaharc Romániában.

Ludovic Orban miniszterelnök most arra kényszerült, hogy a nyilvánosság előtt cáfolja azokat a vádakat, miszerint a kormány szándékosan, saját érdekei szerint manipulálja az új fertőzöttek számát.

Ez annak nyomán vált szükségessé, hogy Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megjegyezte: igencsak furcsa, hogy rögtön azt követően kezdett el meredeken növekedni a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, hogy a PSD jelezte: nem szavazza meg automatikusan a veszélyhelyzet további 30 nappal való meghosszabbítását, ehelyett egy 15 napos átmeneti időszakot akar.

Ciolacu szerint mindebben a kormány keze van, amely saját politikai érdekei szerint játszadozik a számadatokkal.

Ludovic Orban erre vasárnap este azzal védekezett, hogy az adatokat nem a kormány teszi közzé, és közölte, a vizsgálatokat az Országos Statisztikai Intézet és az egészségügyi tárca koordinálja.

(Mondjuk, azért ezen intézmények, különösen utóbbi nem annyira függetlenek a kormánytól).

Hirdetés

A kormányfő szerint a teszteket engedéllyel rendelkező központokban végzik, az adatok pedig valósak, és az igazságot tükrözik.

Orban szerint a PSD felelőtlenül és erkölcstelenül jár el, mindez pedig egy olyan kampány része, amelynek a célja az, hogy az emberek ne tartsák be a szabályokat, mintha csak azért akarnának rosszat az embereknek, hogy politikai tőkét kovácsolhassanak belőle.

A miniszterelnök szerint egyúttal az egyre magasabb fertőzési adatok az álhíreknek is betudhatók, amelyek szerint a vírus nem veszélyes, sőt csak kitaláció.

Hirdetés