Jean St'Ay

Tordán elmozdítható az Avram Iancu szobor, Kolozsváron nem

2022. július 05., kedd 12:42

Persze, tudjuk, Romániában ilyen ügyekben (is) hosszú az út a pohártól a szájig. De azért nézzük meg a tényeket. Még 2020-ban jelent meg cikk arról, hogy a Regionális Operatív Program keretén belül felújítják Torda történelmi központját. Ahogy kell, szépen, legalábbis ez áll a szándékok papiros lenyomatain.

Ami más esetben normális, ezúttal botrányt kavaró: a munkálatok részét képezi, hogy odébb helyezik a téren álló Avram Iancu-szobrot. Az Ilarion Voinea készítette alkotást 1998-ban (az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából) állíttatta Torda főterére a helyi önkormányzat és az Avram Iancu Társaság. És azóta ott áll.

A felújítási tervek szerint most viszont áthelyezik az alkotást a római katolikus templom északi homlokzata elé.

Persze, a munkálatok elkezdését követően kitört a hiszti. A nemzetvédő orgánumok és megmondók azonnal sivalkodni kezdtek: jaj, eltörlik a román múltat Tordán! Eltávolítják Avram Iancu szobrát Torda központjából! (Megjegyezzük: a szobor jelenlegi és tervezett helye közt nincs túl nagy távolság.) Perifériára (a római-katolikus templom mögé!) szorítják, kiradírozzák a román nemzeti szellemet! Oda kell menni, tüntetni kell, meg kell akadályozni!

A normalitáshoz visszatérve: érthető dolog, hogy nem mindenkinek tetszik a szobormozgatási terv. Viszont tény, hogy a szobor nem kerül ki a városközpontból. Az is tény, hogy – jó munkavégzés esetén – szebb lesz Torda történelmi központja, mint az a szomorú szocreál tér, amit a kommunista aranykor (és a poszkommunista utódkor) csinált belőle.

Hirdetés

Amit halkan megjegyeznék: ha minden igaz és az önkormányzat végül nem áll el a szobor áthelyezésétől, le a kalappal a felújítási szándék előtt. Vagyis: Tordán lehet szó arról, hogy az Erdélyben afféle félistenként tisztelt Avram Iancu szobrát odébb tegyék. Nem esik le senki kabáthajtókájáról a trikolór. Pedig a polgármestert úgy hívják, hogy Cristian-Octavian Matei, pártja pedig épp a PNL (régebb PSD-s volt). És a tordai Iancu-szobor sem olyan istentelenül ronda, mint a kolozsvári.

Igen, Kolozsvár polgármestere is nemzeti liberális színekben pompázik. És az általa igazgatott városban is van egy Avram Iancu-szobor az egyik nagy téren. Az az istentelenül ronda, amiről az előbb beszéltem. De Tordával ellentétben Kolozsvár polgármestere újra meg újra kijelenti: ez az Avram Iancu-szobor nem fog arról a térről elmozdulni, amíg ő a jani a városban. Mondhat bárki, amit akar! Ennyit az okosvárosról meg az ő multikulti polgármesteréről.

A magam részéről egy cserébe is belemennék: adják ide a tordaiak az ő Iancu-szobrukat, mi meg odaadjuk a miénket. Ám tartok attól, hogy Tordának nem kellene az az istentelenül ronda szobor. Tartsák csak meg a kolozsváriak, ha annyira ragaszkodnak hozzá. Szegények…

Hirdetés
Hirdetés