Leszállítanák Iancut az oszlopról

A művészek szerint meg kellene szabadítani Kolozsvárt a Funar-korszakban felállított köztéri förmedvényektől, például az Avram Iancu-szobortól is. A politikai ellenszél azonban továbbra sem csitult.
Hirdetés

Bántják a kolozsvári művészek szemét a kincses várost még a Funar-érában elárasztott, mindenféle művészeti érték nélküli, giccses szobrok. Alexandru Păsat, a Művészeti és Formatervezési Egyetem szobrászat tanszékének tanára a Ziar de Cluj című lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, el kéne tüntetni az ízléstelen alkotásokat.

Păsat szerint a Bocskai-téren álló Avram Iancu-szobor a leggiccsesebb alkotás egész Európában. „Ez az egész egy vicc. Avram Iancu kötélen egyensúlyoz kürtösök társaságában, az Erdélyi-szigethegységet ábrázoló sziklák tetején. Nincs semmilyen kompozíció, a koncepciónak pedig semmi köze a valódi Avram Iancuhoz, aki jogász volt, értelmiségi. A szobrot valami Berindei nevű alak készítette, akiről senki sem hallott. Szerintem el kell távolítani, és máshol egy kevésbé horrorisztikus Iancu-szobrot kellene felállítani” – nyilatkozta Păsat.

A művész a Helyi Civil Tanácsban további három köztéri alkotás eltávolítását kérte. Szerinte a Iancu-szoborhoz hasonlóan értéktelen az ortodox székesegyház mögött álló, általa csak „Hófehérke és a hét törpének” csúfolt hősi emlékmű, a Fellegváron látható, pléhborítású talapzaton álló kereszt,  és a kommunizmus áldozatainak emlékműve is.

Păsat úgy véli, a szégyent akkor moshatná le magáról Kolozsvár, ha 2021-re, amikor az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik, neves képzőművészek bevonásával tíz kortárs köztéri műalkotást állítana fel.

Ehelyett azonban még a valóban értékes szobrok megmentésére sem talál pénzt az önkormányzat: a Donáth-szobor felújítására 2012, a pályázat lezárása óta sem sikerült összeszedni a szükséges 25 ezer eurót.

Ráadásul Emil Boc polgármester épp a napokban jelentette ki: amíg ő áll a város élén, addig senki sem nyúlhat hozzá a Iancu-szoborhoz.

 

Hirdetés