Jean St'Ay

Románia ismét jól PISÁn rúgta magát, ám az új tanügyminiszter asszony szerint ez nem baj

2019. december 04., szerda 12:00

Ahogy kollégám tűpontosan megfogalmazta: az a szomorú helyzet, hogy butul az ország, nőtt a funkcionális analfabetizmus és a felnövőfélben lévő fiataljaink többsége semmit sem ért a körülöttünk lévő világból.

Ez derült ki a PISA-felmérés frissiben közzétett eredményeiből. És ha valaki köszönő viszonyban van a hazai közoktatás helyzetével, nem csodálkozik ezen. Mégis, mit értsenek a nebulók a körülöttük levő világból, ha – csak egy kapásból előhúzott példát mondok – a kerettanterveken 50 éve nem módosítottak. És tudjuk (már akiknek van fogalmuk a körülöttük levő világról), milyen rendszer működött a mioritikus tájakon 50 évvel ezelőtt.

Amin viszont lehet csodálkozni (és én olyan nagyon csodálkozom, hogy lassan egy napja keresgélem az állam a lakásban): a vadiúj tanügyminiszter asszony reakciója a „remek” hír hallatán. A vadiúj tanügyminiszter asszonynak az a neve, hogy Monica Anisie, és a nagy reformokat ígérő Orban-kormány tagja. Mit is mondott ez a hölgy, amikor megkérdezték tőle, mit szól a PISA-eredményekhez és egyáltalán, ahhoz, hogy tovább hülyül az ország? Hát azt, hogy:

„nem kell feltétlenül aggódnunk a PISA-tesztek eredményei miatt… hiszen ezek a nemzetközi felmérések elsősorban nem a tanulók tudását, hanem az ismeretek konkrét helyzetekben való alkalmazását mérik.”

Néztem a hölgyet, és megfagyott bennem minden testnedv. Kedves tanügyminiszter asszony, ön szerint mi a jóistenért koptatják a nebulók a padokat? Hogy megtanuljanak egy csomó dolgot, amelyeket aztán nem alkalmaznak a mindennapi életben? Drága tanügyminiszter asszony, ha ön tényleg komolyan gondolja, hogy a tudás és annak alkalmazása közt nincs közvetlen összefüggés, akkor talán itt lenne az ideje, hogy elmenjen egy hosszabb nyaralásra. Akár Pisába.

Hirdetés
Hirdetés