Jean St'Ay

A román kormány az a traktorista, aki az ország repülőgépét vezeti

2021. február 11., csütörtök 12:47

Jó ideje egyik álmélkodásból a másikba esem, amikor rápillantok a demokratikusan választott felelős járványkormány tevékenységére. Nyilván nem könnyű országot vezetni. Ahogy repülőgépet sem. De míg egy pilóta csak akkor ülhet kormányhoz, amikor kellőképpen bebizonyította, hogy első útja nem az irányítótoronyba vagy a szomszédos rozsföldre vezet, az ország kormányához szemmel láthatólag boldog-boldogtalan hozzáférhet. Egyetlen feltétel van: jól feküdjön a pártos vagy épp pártközi ágyak valamelyikén.

Másképp nem tudom megmagyarázni, hogy a jóistenbe fordulhat elő, hogy az épp pilótaülésben terpeszkedő kormány tagjai ennyire találomra nyomogassák a vezérlőpult gombjait. Persze olyan laza hozzáértést mímelve, ahogy például Dan Barna (épp főpilóta-helyettes) „verte” a billentyűket a laptopján.

De nézzük a friss, ropogós és konkrét példákat. Itt van a szemérmetlen bérpótlékok szemérmetlen esete. Bizony, vérlázító, hogy a köz, vagyis a mi szolgálatunkban álló alkalmazottak egy népes csoportja a semmiért kap esetenként egy jó fizetéssel felérő plusz pénzt, a nép adólejeiből, persze. Nos, Florin Cîțu, a Románia nevű kétfedeles repülőgép főpilótája habzó szájjal jelentette be nemrég (hivatalosan!), hogy az obszcén bérpótlékoknak annyi! A kormány kíméletlenül lecsap rájuk. Aztán jött Kelemen Hunor főpilóta-helyettes is, és nagyjából ugyanezt mondta. Aztán hopp, megint jött a Főpilóta úr és szintén hivatalosan bejelentette, hogy ööö, hát, tudják, az van, hogy nem lesz kíméletlen lecsapás, maradnak a szemérmetlen bérpótlékok, bocs. Persze, pfujjj, csúnya-csúnya dolog ez!

A másik példa legyen az egyetemisták vasúti kedvezménye. A Főpilóta mester hivatalosan bejelentette, hogy ennek is vége: a kedves egyetemisták többé nem vonatozhatnak ingyen, ellenben megtehetik féláron. Persze, kitört a botrány, az egyetemisták tiltakozni kezdtek, hogy halló, a kormány megszegte az ígéretét. Alig telt el pár óra, felbukkant Kelemen főpilóta-helyettes és elmondta, hogy á, dehogy szószegő a kormány, hiszen erről csak beszélgetnek, cseverésznek, konkrét és hivatalos határozat még nem született.

És akkor eltöprengek kicsit, és Fülig Jimmyre gondolok, aki néha ugyanígy eltöprengett, megvakarta a fejét és ezt mondta: Kavarja ez a Fred, vagy nem kavarja? Mert hogy Piszkos Fred, a kapitány bizony rendesen kavarta a kártyát és szegény Fülig Jimmy gyakran csak a fejét meg a levegőt kapkodta sikeresen. Szóval azon töprengek, vajon ez a kormány tényleg csupa Karpovból meg Kaszparovból áll, akik akkora lángelmék, hogy már Románia következő ötéves tervét is teljes mértékben átlátják, de persze ezt nem lehet elmondani a népnek, mert még kollektíve szívinfarktust kapna (bánatában vagy örömében, mindegy). És ismét csak oda jutok, hogy nem. Ez a kormány is csupa hamiskártyásból, sakk-kibicből, vagy hogy a repülős hasonlatnál maradjak, traktoristából áll (tisztelet a kivételnek, persze), akiket mi demokratikusan beültettünk az ország repülőgépébe és most hol vakmerően, hol ijedten nyomogatják a gombokat. És lesik, hogy mi lesz. Jó, mi?

Hirdetés
Hirdetés