Leszedte a keresztvizet a telefonjával babráló oktatási miniszterről egy pedagógus

Mennyire lehet kíváncsi a romániai közoktatást alaposan felforgató reformok kapcsán a szakmai véleményekre Cîmpeanu, ha oda sem figyel, mikor kérdezik?

Hirdetés

Arról már többször írtunk, hogy milyen újdonságokat tartogat a szeptember 5-én kezdődő új tanév az iskolai közösségek számára, és arról is, hogy a Képzett Románia oktatási projekt hosszú évekre meghatározhatja, hogyan alakul az oktatás jövője Romániában, ezért fontos, hogy a szakmai vélemények figyelembe vételével alakítsanak a törvénycsomagon. A készülő változások alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a romániai közoktatás egy olyan mérföldkőhöz érkezett, amely alapjaiban határozza majd meg, mit és hogyan tanulnak gyerekeink az iskolában.

A változtatásokról elviekben egy 35 napon át tartó közvita-sorozaton fejthetik ki véleményüket a pedagógusok, azonban az oktatási fórumok valódi vitára nem nyújtanak lehetőséget. Ezt veti a szemére az oktatási miniszternek egy Râmnicu Vâlcea-i informatika tanár, aki a Facebookon fakadt ki, és sorolta fel azokat a kérdéseit, melyeket az online szervezett gyűlésen nem tehetett fel.

A Mircea cel Bătrân Nemzeti Kollégium tanárnője többször szót kért, de figyelembe se vették, azt javasolták neki, írásban küldje el javaslatait. Többek között arra várt volna választ:

  • Ha egy diákot nem lehet majd kicsapni, a tanárokra hárul majd a súlyos szabálytalanságokat elkövető, az iskolára potenciálisan veszélyt jelentő diákok megregulázása?
  • Mi lesz azokkal a jobb tanulmányi eredményre törekvő diákokkal, akik elégedettek a tanáraikkal, de nem járhatnak hozzájuk különórára?
  • Az állami egészségügyi ellátásban gyakori, hogy az orvosok magánrendelőik felé irányítják azokat a pácienseiket, akik jobb ellátásra vágynak, és hajlandóak ezért fizetni. Egy szülőnek miért nem engedik meg, hogy a pénzéért saját belátása szerint válasszon magántanárt gyermekének?
  • Ha tízezer szakértő járult hozzá a reform kidolgozásához, az átláthatóság kedvéért miért nem hozzák nyilvánosságra, kik is azok?
  • Aki oktatónak áll, ismernie kell a pedagógia pszichológiai és metodológiai módszereit, mert anélkül nem tudja átadni a diákjainak a tudást. Ehhez képest a tervek szerint bárkiből lehet tanár, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Egy kicsit sem törődnek gyerekekkel?

A pedagógus bejegyzése végére tartogatta a legnagyobb szemrehányást, mondván nem fűz túl nagy reményt ahhoz, hogy az oktatási miniszter válaszra méltatjaa, hiszen az online közvitán is csak a telefonjával volt elfoglalva, miközben az iskola igazgatója kérdezte. Hogyan várjuk el a diákoktól, hogy tegyék el a telefonjukat, amikor az oktatási miniszter ezzel a példával jár elöl?

Hirdetés