Legkésőbb 2023-tól közvetlenül Nagyváradról is ráhajthatunk az észak-erdélyi autópályára

A 19 kilométer hosszú gyorsforgalmi út a váradi körgyűrű és a magyarországi M4-eshez kapcsolódó észak-erdélyi autópálya között teremt összeköttetést.

Hirdetés

Nagyvárad közúti infrastruktúrája látványos fejlődésen ment át az elmúlt évek során: azon kevés romániai városok közé tartozik, mely elsőként vezette ki – majdnem teljes egészében – a teherforgalmat a városból, a körgyűrűként emlegetett terelőútja mellé egy „belső körgyűrűt” is épített, mely révén a Kolozsvár felől érkezők a belvárost elkerülve hajthatnak rá a Szatmárnémeti felé tartó főútra.

Ha minden jól alakul, 2023-ig a partiumi városnak

immáron az észak-erdélyi (A3) autópályához kapcsolódó gyorsforgalmi útja is lesz.

Az erről szóló megbízatási szerződést most írta alá Cătălin Drulă szállításügyi miniszter és az osztrák kivitelező cég, a közép-európai építőiparban, így Romániában is jól ismert Strabag képviselőjével.

Az 542 milliós lejes, EU-s finanszírozású szerződés szerint a tervezés hat hónapot vesz igénybe, a kivitelezésre pedig 24 hónapot szánnak. A Strabag azt ígérte, hogy a szerződésben foglalt 2023-as határidő előtt megépíti a 19 kilométeres gyorsforgalmi utat (valójában csak 13 kilométer számít a szó szoros értelemben vett gyorsforgalmi útnak, 6 kilométer négysávos főútnak minősül majd).

Hirdetés

Nyomvonala a körgyűrűnél kezdődik, a határ felé tartó borsi út érintésével, illetve Biharpüspöki és Bihar elkerülésével halad majd az A3-as autópálya irányába. Három csomóponttal, 12 híddal, passzázzsal és viadukttal fog rendelkezni.

Már csak arra lenne a szükség, hogy az A3-as autópálya Bihar megyei szakaszai vezessenek is valamerre, mert a 2020-ban átadott Bihar és Bors közötti 5,35 km jelenleg „csak” a magyarországi M4-eshez kapcsolódik.

Hirdetés