Leghamarabb jövő júniusban szállhatnak fel az első gépek a brassói reptérről

Eredetileg arról volt szó, hogy idén novemberig minden készen áll majd arra, hogy működőképes legyen, de mint kiderült, túl optimista becslés volt.

Hirdetés

A Brassó–Vidombák nemzetközi repülőtérről már többször felröppent a hír, hogy nagyon közel áll ahhoz, hogy elkészüljön, korábban a Brassó megyei önkormányzat idén novemberre ígérte a megnyitását. Ehhez képest a légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) igazgatója, Adrian Cojoc már 2023 júniusáról beszél, mint határidőről.

Azt már a korábbi optimista becsléskor lehetett sejteni, hogy lesznek késlekedések, főleg miután a repülőtérprojekttel megbízott igazgató is figyelmeztetett: ha a reptér működőképes is lesz erre az időpontra, ez még nem azt jelenti, hogy el is indulhat az első járat. Sok tényező befolyásolja az átadást, de állítólag a rádiónavigációs berendezések késése indokolja a közel egyéves halasztást.

A mintegy 300 ezer utassal számoló Brassó–Vidombák nemzetközi repülőtér elkészülte így is felér egy csodával, hiszen ötven éve nem épült új repülőtér Romániában. Különlegessége, hogy virtuális irányítótoronnyal fog működni. A bukaresti és a kolozsvári után a harmadik legnagyobb repülőtér lesz az országban, komoly konkurenciát jelentve a marosvásárhelyi vagy a nagyszebeni reptereknek.

Hirdetés