Legalább négy csecsemő halt meg gyanús körülmények között egy kolozsvári kórházban

A szülők szerint kórházi fertőzés miatt vesztették el a babájukat, de a vezetőség mindent tagad.

Hirdetés

Emanuel Ungureanu USR-s képviselő lemondásra szólította fel a Kolozs Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház vezetőségét, miután legalább négy kisbaba halt meg tisztázatlan körülmények között az egészségügyi intézmény 1-es számú neonatológiai osztályán szeptember folyamán. Bár a kórház hivatalosan minden alkalommal megpróbálta a szülőkre hárítani a felelősséget, mondván, hogy ők felelősek a fertőzésekért, a szülők azt állítják, hogy a kórházban betegedtek meg a csecsemők. Ungureanu szerint a kórházi alkalmazottak egyrészt nem tartják be az előírásokat, és ugyanabban a cipőben és munkaruhában mennek ki az udvarra dohányozni, amelyben a dolgukat is végzik, másrészt úgy tudni, hogy a kórházban a megfelelő feltételek sem biztosítottak, nincs például elegendő fertőtlenítőszer.

Minderről az elhunyt szülők jelenlétében Emanuel Ungureanu hétfőn sajtótájékoztatót is tartott az említett kórház előtt, megjegyezve, hogy a megjelenése hírére a vezetőség egy képviselőn keresztül tudatta vele, hogy nincs joga a kórház területén sajtótájékoztatót tartani. Később a kórház képviselői a rendőröket is ráhívták „visszaélésszerű filmezést” emlegetve a sajtótájékoztató résztvevőire. A rendőrök mindenkit igazoltattak, majd megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, mert az újságírók a kórházon kívül filmeztek.

Két szülő egyébként be akarja perelni a kórházat, mert biztosak benne, hogy a gyermekük a kórházban fertőződött meg, és emiatt halt meg. A kórház ezzel szemben azzal védekezik, hogy az egészségügyi minisztérium vizsgálatot tartott a szeptemberi halálesetek ügyében, és csak egyetlen esetben állapították meg, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés történt, de ezt sem a halál okaként azonosították.

Ungureanu újabb vizsgálatot követel, mert nem bízik az egészségügyi minisztérium által küldött testületben.

Rövid időn belül ez már a második újszülöttek halálával kapcsolatos botrány, miután nemrég egy bukaresti orvossal kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy hagyta meghalni a koraszülött csecsemőket. Közben a marosvásárhelyi megyei kórház intenzív osztályát éppen a hétvégén zárták be, mert öt beteg kórházi fertőzés miatt vesztette életét.

Hirdetés