Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

Legalább húsz, román vendégmunkásokkal teli járat repül Nagy-Britanniába a közeljövőben

Románia londoni nagykövete aggódik, mert ha nem a terveknek megfelelően alakul az idénymunkások fogadása és ellátása, akkor a román államnak kell majd közbeavatkoznia.

Hirdetés

Aggódik Románia londoni nagykövete, Dan Mihalache, mert a közeljövőben legalább húsz, romániai idénymunkásokkal teli repülőgép landol Nagy-Britanniában, ami jó hír a munkaerőhiánytól szenvedő brit mezőgazdaságnak, de egészségügyi kockázatot jelent a munkavállalók számára. A diplomata a Digi24 hírtelevíziónak arról beszélt, hogy a román államot, illetve a nagykövetséget nem vonták be a vendégmunkások szállításának megszervezésébe, semmilyen hivatalos felkérés nem érkezett hozzájuk a brit hatóságoktól.

A romániai idénymunkásokat magáncégek toborozzák, melyek a szállításukat is megszervezik. A nagykövet nem hivatalos forrásokból tudja, hogy az elkövetkező hetekben legalább húsz repülőgép indul Romániából az Egyesült Királyságba, jelentős számú munkással. Mihalache azért aggódik, mert elképzelhetőnek tartja, hogy a román zöldség- és gyümölcsszedőket fogadó farmokon nem fogják biztosítani a járványhelyzetnek megfelelő körülményeket, ezért felkérte a munkaügyi minisztériumot és a szociális védelemért felelős illetékeseket, hogy legalább felügyeljék az utaztatást.

A nagykövet ugyanakkor kifejtette, szerinte nem jó ötlet útnak indulni a jelenlegi keretek között, de a szabad mozgáshoz való jogot nem lehet korlátozni. Mindazonáltal, aki mégis úgy dönt, hogy a brit mezőgazdaságban helyezkedik el, egyrészt csak tapasztalattal rendelkező toborzó cég felhívására reagáljon, másrészt nagyon alaposan olvassa el a munkaszerződést, melynek tartalmaznia kell a hazaszállítás feltételeit is a munka lejártával. Mihalache leginkább attól tart, hogy a szezon végén a román államra hárul a most nagy számban Nagy-Britanniába érkező állampolgárok hazaszállítása.

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába. A brit mezőgazdasági szövetség korábban közölte: becslése szerint a szektornak 70 ezer idénymunkásra lesz szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására. Az is szóba került, hogy ha nem sikerül kelet-európai munkásokkal megoldani a betakarítást, akkor a kényszerszabadságon lévőkkel pótolnák a munkaerőhiányt.

Hirdetés