Ion Stefan bokros teendői közepette

Leállították a kormány legpofátlanabb miniszterét, akinek sikerült pár hónap alatt feje tetejére állítania mindent maga körül

Párttársai szóltak neki, hogy nem kellene az egész sleppet Bukarestbe költöztetni, de nem hallgatott rájuk.

Hirdetés

Amióta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) magához ragadta a kormányt, és Ion Ştefan (becenevén: Gerenda) fejlesztési miniszter betette a lábát az intézmény épületébe, olyanná vált minden körülötte, mint egy feldúlt darázsfészek. Pár hónap alatt sikerült elérnie, hogy átszervezés címszó alatt minden a feje tetejére álljon, amit csak saját magának köszönhet, hiszen olyan pofátlan módon állította félre az útjában állókat, és nyomta be a sleppjét fontos pozíciókba, hogy az még a baráti sajtónak is feltűnt.

Még saját pártjából is rászóltak, hogy ezt azért nem kellene csinálni, de a figyelmeztetést sokáig figyelmen kívül hagyta, valószínűleg azt hitte, hogy tényleg bármit megtehet következmények nélkül. A totális káoszba fordult átszervezést végül hétfőn szüntette be, a PNL pedig nem teszi ki az ablakba, amit ezért az ámokfutásért fog kapni az ellenzéktől.

A minisztérium vezetőségét az alkalmazottak beperelték, amiért törvényellenesen bocsátottak el embereket, és hirdettek új állásokat. A bukaresti fellebbviteli bíróság várhatóan ma tartja az első meghallgatásait az ügyben. A versenytárgyalásokat szintén a törvényi előírások felrúgásával szervezték meg, nem tartották be a jelentkezési és az elbírálási határidőt sem. Ráadásul a bizottságok tagjait egyik napról a másikra leváltották, hogy az országos közszolgálati ügynökség képviselői még véletlenül se tudják megakadályozni, hogy a megfelelő emberek kerüljenek a megfelelő helyre. Elsősorban a miniszter szülőhelyéről, Vrancea megyéből érkező, a PNL-hez és a miniszterhez közel álló személyek foglalhatták el a minisztérium különféle tisztségeit, többségében rokonok és jó barátok.

Azzal, hogy felfüggesztették az átszervezést, a rokonságnak mennie kell, és minden kirúgott alkalmazott visszatérhet eredeti pozíciójába, kivéve azokat, akik önszántunkból távoztak. Odáig fajult a hangulat ebben a darázsfészekben, hogy az alkalmazottak konkrétan kifütyülték és szidalmazták Marius Mihai Vasiliu főtitkárhelyettest, akit a kialakult helyzet legfőbb okozójának tartanak, és aki már csak egy csendőr kíséretében meri megközelíteni az intézményt – állítják az Adevărul forrásai.

A lap úgy tudja, hogy a PNL vezetősége többször is kérte Ion Ştefantól, hogy maradjon veszteg, mert ilyen gyökeres változtatásokat nem lehet átvinni korlátozott felhatalmazással, ráadásul a választások előtt. Mivel makacskodott, elérte, hogy a minisztériumban mindenki azt higgye, hogy a PNL még a PSD-nél is rosszabb – nyilatkozta név nélkül a Nemzeti Liberális Párt egyik alelnöke a lapnak.

Hirdetés

Csak emlékeztetésképpen említjük meg, hogy lássuk, kivel is van dolgunk: Ion Ştefan miniszterjelöltként azzal bukott le, hogy évek óta egy 76 négyzetméteres lakásért fizetett adót, miközben 526 négyzetméteres lakásban élt. Akkor azzal védekezett, hogy véletlenül lett ekkora a háza, mert a kivitelező elnézett valamit, és manzárd helyett egy komplett emeletet húzott fel.

Mindezek alapján a PNL-re most nagyon jól illik a mondás, hogy más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem látja meg.

Hirdetés