Bosszantó bakik: egy miniszterjelölt véletlenül 900 négyzetméteres házat építtetett, aztán adót fizetni is elfelejtett utána

Előfordul az ilyesmi bárkivel.

Hirdetés

Van az úgy néha, hogy úgy alakul az ember élete, mintha minden összeesküdött volna ellene, semmi sem akar összejönni, és bakit bakira halmoz.

Így járt ezzel szegény Ștefan Ion is, aki a fejlesztési tárca várományosa a beiktatásra váró új kormányban.

A jó miniszterjelölt véletlenül 910 négyzetméteres házat építtetett, aztán úgy összebonyolódtak a dolgok, hogy még adót fizetni is elfelejtett utána.

A baki a Moldvában található Foksány (Focșani) városában történt, ahol Ion még 2000-ben kezdett építkezni.

A város polgármestere most, hogy Ion miniszteri tárca várományosává lépett elő, bejelentette, hogy nem feltétlenül stimmel minden a házzal.

Például az önkormányzat nyilvántartásában a Ion képviselőházi vagyonbevallásában 910 négyzetméteresként szereplő ház még mindig csak 76 négyzetméteres alapterülettel szerepel.

A polgármester szerint a 76 négyzetméteres ingatlan valóban ott állt, de aztán Ion 1999-ben megvásárolta a telket, és lebontatta. Ezt követően egy 526 négyzetméteres ingatlan építésére kért építkezési engedélyt.

Csakhogy a háza építését azóta sem fejezték be hivatalosan, így Ion még mindig a 76 négyzetméteres ingatlan után fizet adót. A különbség pedig nem elhanyagolható: évi 100 lejt fizet, miközben a polgármester szerint 1500-at kellene fizetnie.

Az elöljáró szerint ez fölveti az adócsalás gyanúját.

Ștefan Ion szerint viszont igazából nem is.

Hirdetés

A miniszterjelölt szerint véletlenül lett ekkora a ház: a kivitelező elnézett valamit, így aztán manzárd helyett egy komplett emeletet húzott fel.

Ráadásul az asszony is nagy házat akart, így aztán nem bontatta vissza.

Úgyhogy most minden nagyon-nagyon rossz, a hatalmas házzal csak a baj van Ion szerint, csak kóvályognak benne, az meg pláne kínszenvedés, ha az ember a földszinten felejti a telefonját.

Ezért Ion senkinek nem ajánlja, hogy ekkora monstrumot építsen, szerinte bőven elég a 120-130 négyzetméteres ház is.

Sőt még ennél is jófejebb: ígéretet tett arra, hogy rendezi a helyzetet, és kifizeti az adókülönbözetet, elvégre becsületes adófizető polgár: az utóbbi öt évben vállalkozóként 97 146 293 lejnyi adót fizetett.

Úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, az adót befizeti, és egyébként is, az önkormányzat is ludas, mert 19 évig nem tűnt fel neki a baki.

Meg amúgy is – méltatlankodott Ion- , nem is ő az adócsaló, hanem a szociáldemokrata párti helyi kiskirály, Marian Oprișan, akit fel is szólított, hogy fizessen be minden adót a Foksány közelében található birtoka után!

Hirdetés